Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

Vágólapra másolva!
Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint. Bán Teodóra azt mondta, a kettős ügyvezetést nem fogadja el, csak azt, ha a két színpad két önálló céggé válik. A képviselők határoztak arról is, hogy hét színház állammal közös üzemeltetését kezdeményezik.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés zárt ülésen döntött a Szabad Tér Színház vezetői pályázatáról. Karácsony Gergely főpolgármester azt javasolta, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadot működtető cégnek megosztott vezetése legyen. A képviselők elfogadták a javaslatot.

A Szabad Tér Színház vezetői posztjára Bán Teodóra és Benkő Nóra pályázott. A szakmai bizottság a céget eddig is vezető Bán Teodóra pályázatát támogatta. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden azt közölte, hogy a kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés a szakmai bizottság által nem támogatott Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé.

Karácsony Gergely a színházakat érintő másik napirendi pont vitájában elmondta: értetlenül áll azelőtt, hogy a kormány úgy akar beleszólni az önkormányzati fenntartású Szabad Tér Színház igazgatójának kinevezésébe, hogy annak közös működtetését nem is kérte a főváros.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője ugyanebben a vitában sajnálatosnak nevezte, hogy a Szabad Tér Színház élére a "leggyengébben pályázó" Benkő Nóra kerül.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezetője a Népszavának azt mondta: a kettős ügyvezetést nem tudja elfogadni. Amennyiben két önálló cég irányítaná a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot és a Városmajori Szabadtéri Színpadot, akkor a margitszigeti helyszín irányítását vállalja. Tovább azt tartaná helyesnek, ha hat hónappal meghosszabbítanák a március elsején lejáró mandátumát, hogy a mostani nyári szezont, amit előkészített, még az eredeti tervek szerint le tudja bonyolítani.

A képviselők 18 igen, 8 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el a főpolgármesternek azt a javaslatát, amely hét fővárosi színház állammal közös működtetésére vonatkozik. Ennek értelmében a Budapest Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, az Újszínház és a Vígszínház állammal közös működtetését kezdeményezik.

A határozathozatal előtt Karácsony Gergely kifejtette: nem értenek egyet azzal a törvénymódosítással, amely előidézte ezt a helyzetet, de a kultúra sokszínűsége és az érintett intézmények iránt érzett felelősségükben kezdeményezik, hogy tárgyalás induljon a felsorolt színházak állammal közös üzemeltetéséről.

Hozzátette, hogy a kormány a színházak normatív finanszírozásának megszüntetésével felrúgta a korábbi "támogató békén hagyás" rendszerét.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a városvezetés pártpolitikai és kultúrharcba kezdett, amivel felborította a fővárosi színházak területén eddig tapasztalható békét és fejlődést. Szerinte az ellenzéki összefogás pártjai kifelé a bárány képét mutatják, de "belül ott a farkas", amelynek a hatalmi térnyerés az egyetlen célja.

Ezt követően Niedermüller Péter (DK), a VII. kerület polgármestere kijelentette, a színházak körüli "cirkuszt" a kormány idézte elő az ágazatot érintő törvénymódosítás elfogadásával.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) ezzel nem értett egyet, és kiemelte: a városvezetés kezdett háborúba az Újszínház igazgatójának támadásával.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) kezdeményezte, hogy a Szabad-Tér Színházat is vegyék fel az állammal közösen üzemeltetett intézmények listájára, de ezt Karácsony Gergely nem támogatta.

Korábban a Demokratikus Koalíció (név szerint Gy. Németh Erzsébet és Niedermüller Péter) közleményben utasította el a megegyezést a kormánnyal.

Ezzel kapcsolatban az Origo megkérdezte Kálomista Gábort is, a Thália Színház igazgatóját, aki szerint az embereknek el kellene gondolkodniuk azon, hogy valójában ki vezeti a fővárost, és kinek milyen jogosítványai vannak. Hozzátette, hogy Gyurcsány bekebelezte a fővárost. A Thália Színház ügyvezető igazgatója továbbá azt is elmondta, hogy a Demokratikus Koalíció egy eddig nagyon jól működő színházi struktúrát rugdos darabokra.