A váci színház színészei inkább felmondtak, mint hogy elfogadják az igazgatójukat elüldöző ellenzéki polgármester ajánlatát

Vágólapra másolva!
Saját állásuk feladásával álltak ki a Váci Dunakanyar Színház színészei Kis Domonkos Márk, korábbi igazgató mellett. Mint ismert, a Jászai Mari-díjas színésznek politikai nyomás miatt kellett távoznia a helyi színház éléről. Matkovich Ilona a társulat hétfői állománygyűlésén egyezkedni akart a színészekkel, akik azonban ebbe nem mentek bele: túlnyomó részük, tizennégyen inkább felálltak, semmint hogy elfogadják az ellenzéki polgármester ultimátumát. 
Vágólapra másolva!

Némi meglepetésre az ellenzéki összefogás színeiben induló Matkovich Ilonát választották meg Vác polgármesterének a tavalyi önkormányzati választáson. Ahhoz képest, hogy a politikus a kulturális intézmények autonómiájával kampányolt, elég gyorsan nekiesett a város színházának, a Váci Dunakanyar Színháznak.

Már tavaly decemberben arról szóltak a hírek, hogy önkormányzat nem fogja tovább támogatni a színházat, amivel veszélybe került maga a társulat is. Az új városvezetés és az intézmény között annyira elmérgesedett a viszony, hogy pár hónappal később Matkovich a váci ESTV élő adásában fenyegette meg a színház korábbi igazgatóját, Kis Domonkos Márkot. "Tulajdonképpen az igazgató úrnak is el kell gondolkodnia ezen az állásán, vagy hogy mondjam, felálláson, amit most itt kialakított közöttünk, mert azt gondolom, az a lojalitás, amit mondjuk, mi mutattunk az irányába, a legeslegelején, tehát a kapcsolatfelvételkor, ez természetesen...ez nem végtelen" - zsarolta meg szokatlanul erősen Kist a polgármester.

Ezzel tarthatatlanná vált a helyzet közöttük: a polgármester nyomására a napokban távozni kényszerült a váci színház Jászai Mari-díjas igazgatója. Kis azzal indokolta döntését, hogy megelégelte a színházat és személyét érintő, folyamatossá vált csatározásokat.

A Vác Online beszámolója szerint Kis bejelentését követően, hétfőn állománygyűlést tartottak a színházban, melyen a fenntartó részéről részt vett Matkovich Ilona, Iványi Károlyné kabinetfőnök és Inotay Gergely alpolgármester. Az összejövetelen a polgármester mindenkit bizalmáról biztosított, hozzátéve, hogy cserébe lojalitást várnak el.

Nem várt vége lett azonban az ultimátumnak:

a társulat java része még azon nyomban felmondott, kiállva elüldözött igazgatójuk mellett.

Mindössze hárman jelezték az állománygyűlésen, hogy maradnak, és - a korábban felmondottakkal együtt - tizennégyen jelentették be távozásukat. "Manapság ritkán látunk igazi, hősies, önzetlen, bajtársias kiállást a hétköznapokban. Hát, most a Váci Dunakanyar Színház (volt) dolgozói alaposan feladták nekünk a leckét. Kiálltak a kultúra függetlensége, a volt igazgató teljesítménye mellett, és nem hajtották meg fejüket az új hatalom lojalitást követelő nagyságai előtt! Bravo!" - kommentálta a Vác Online a történteket, Matkovichot pedig "a váci kulturális élet teljes szétverésével" jellemezték.

Időközben a Váci Dunakanyar Színház új vezetése kiadott egy sajnálkozó közleményt, amelyben arról írtak, továbbra is sok szeretettel várják a vendégeket...