Újabb három koronavírus-fertőzött Magyarországon

Koronavírus Szent László kórház
Vágólapra másolva!
19-re nőtt a Magyarországon eddig új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. A 19 fertőzött betegből egy ember már meggyógyult. Legutóbb három magyar férfinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), olvasható a kormányzati tájékoztató portálon. Péntektől egyébként távoktatásra tértek át az egyetemek. Rendkívüli intézkedések jönnek a gyógyszertárakban. A kereskedelmi szövetségek arra kérik az embereket, ne halmozzanak fel árut, mert semmi sem veszélyezteti az ellátást. 
Vágólapra másolva!

Az új fertőzöttek mind férfiak;

  • Egyikük egy 67 éves magyar férfi, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik.
  • Egy 41 éves magyar férfin, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban,
  • és egy 27 éves magyar férfi, aki együtt volt a szintén Izraelben járt egyik magyar fertőzöttel.

Mindhárman már a Szent László Kórházban vannak elkülönítve.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a rendőrség ellenőrzi a Magyarországra beutazókat Hegyeshalomnál (Illusztráció) Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően

az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóságok a rendőrséggel együttműködve végeznek.

Velük együtt hazánkban jelenleg 18 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 9 magyar állampolgár. Összesen eddig 19-en kapták el a vírust Magyarországon, de közülük már egy ember meggyógyult.

Egy beteg meggyógyult

Csütörtökön még 16 megbetegedésről volt hír, köztük egy gyógyult esetről. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a korábbi, tehát csütörtökön kiderült három esetről elmondta: egyikük egy újabb, a Szent László Kórházban már korábban karanténba került iráni diák, másikuk egy 27 éves magyar állampolgár, aki Izraelben járt. A vele szoros kontaktusban lévő két főt már karanténba helyezték (egyikőjükről derült ki most, hogy beteg).

A harmadik pedig egy 41 éves magyar állampolgár, aki nem járt külföldön és nem találkozott koronavírussal fertőzött beteggel. Róla egyelőre annyit tudnak, hogy a kollégái Ausztriában jártak síelni, valószínűleg tőlük kaphatta el a fertőzést, de ez jelenleg még csak feltételezés, nem bizonyított. Szlávik János

a gyógyult betegről elmondta: az egyik iráni diákról van szó, akinek az újonnan elvégzett tesztjei negatívak lettek, ezért csütörtökön elhagyhatta a kórházat.

Egyre többen állnak át távoktatásra

Időközben kiderült, hogy tíz napjuk van az egyetemeknek, hogy felkészüljenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt távoktatásra, de a legtöbb helyen egyáltalán nem ismeretlen ez a munkarend, országszerte több ezer hallgató jelenleg is így tanul. A diákokat a kollégiumokból is kiköltöztetik, ám az egyetemi alkalmazottak továbbra is dolgoznak.

A tanév lezárását augusztus 31-ig kitolják, a szaktárca szerint nincs akadálya annak, hogy az egyetemisták sikeresen elvégezzék a szemesztert.

Mindenhol gőzerővel zajlik az internetes tananyagok készítése, sőt a Semmelweis olyan programot fejleszt, amelyik az online vizsgázást is lehetővé teszi, és integrálnak egy Harvard Egyetemen már bevált videós programot is.

Bezártak az egyetemek is Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nem kell felírási igazolás a gyógyszerkiváltáshoz

A koronavírus-fertőzés miatt a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel péntektől felírási igazolás nélkül is kiváltható a hozzátartozó gyógyszerek. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint a gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg TAJ-számát és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja. Mindezek mellett rendkívüli intézkedéseket vezettek be a gyógyszertárakban.

Lecsaptak az álhírgyártókra

Pénteken arra is fény derült, hogy közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt négy nyomozást folytat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya olyan internetes cikkek írói és terjesztői ellen, akik a koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon álhíreket tettek közzé.

Egy 30 éves férfit és egy 44 éves nőt februárban gyanúsítottként hallgattak ki, mert egy cikkben azt terjesztették, hogy januárban többen megfertőződtek Magyarországon.

Egy 32 éves férfi szintén valótlan állításokat tett közzé az interneten a koronavírussal kapcsolatban, őt a rendőrök szerdán fogták el, gyanúsítottként hallgatták ki, otthonában pedig házkutatást tartottak, és informatikai eszközöket foglaltak le.

Az álhírgyártókra is lecsapott a rendőrség Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Ilyen lépések történtek vidéken

Intézkedések sorát hozták meg a magyarországi településeken a polgárok egészségének, életének megőrzése érdekében az után, hogy a kormány szerdán veszélyhelyzetet rendelt el. Debrecenben a termálfürdő nem fogad látogatókat, az orvosi kezeléseket mától átütemezik. Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő a jelenleg folyamatban lévő – március 20-ig tartó – karbantartás befejezése után eltérő rendelkezésig zárva marad.

A Debreceni Művelődési Központ, az Ifjúsági Ház, a Modem, a Déri Múzeum, valamint az Agóra Tudományos Élményközpont nyitva tart, de nem szervez programokat.

Az önkormányzat szociális intézményeiben látogatási tilalom lépett életbe.

Az Agora Szombathelyi Kulturális Központ a kormány döntése után azonnal közölte, hogy fenntartói utasításra az előadásaik és egyéb meghirdetett programjaik elmaradnak. Hangsúlyozták, hogy a döntés, amely visszavonásig érvényes, már a szerda estére meghirdetett Hair előadást is érinti, ami így el is maradt.

Nyíregyházán a világjárvány miatt már szerdán felfüggesztették a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat minden foglalkozását. A balliberális vezetésű Miskolcon a település polgármestere arra kérte a város lakóit, hogy

az önkormányzati ügyintézést csak sürgős esetekben vegyék igénybe.

Ezzel összhangban a város cégei is azzal fordultak a fogyasztókhoz, hogy lehetőség szerint telefonon, elektronikus úton, illetve online ügyintézéssel vagy postai úton, levélben intézzék az ügyeiket.

A hazai kereskedelmi szövetségek azt tanácsolják, senki ne halmozzon fel élelmiszert (illusztráció) Forrás: MTI/AP/Manu Fernández

Türelmet kérnek

Miközben megállás nélkül üzemelnek a pénztárak, a raktárazás, illetve a polcok, pultok feltöltése nagyüzemben zajlik, a látogatottság a karácsony előtt jellemző erős fogyasztást idézi a munkavállalók tapasztalatai szerint.

- mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba arra kéri a vásárlókat, hogy a zsúfoltságban is legyenek türelmesek egymással és a pult mögött állókkal, akik rengeteget túlóráznak, ezért nagyon jól jön számukra, hogy most vasárnap pihenni tudnak.

Emellett nem kevés azoknak a diákoknak az aránya, akik az egyetemek bezárása miatt még a hét vége előtt hazautaznak, emiatt most nem vállalnak alkalmi munkát a kereskedelemben

– jegyezte meg.

Felhívást adott ki az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a koronavírus terjedése miatt azért, hogy az abban foglaltakkal elősegítse a családok biztonságos vásárlását a kiskereskedelmi, elsősorban az élelmiszert áruló üzletekben és áruházakban.

A Szent László Kórház Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ilyen matrica lesz a házi karanténon

A koronavírus miatti rendkívüli járványügyi intézkedés egyik lépése, hogy azokat a magyarokat, akiknél egy kicsi esély is mutatkozik arra, hogy fertőzöttek lehetnek, hatósági házi karanténra kötelezhetik.

A házi karantén két hétig tart, a karanténban élők ilyenkor nem fogadhatnak látogatókat,

erre pedig egy, a bejárati ajtóra kiragasztott úgynevezett piros lap figyelmezteti az ismerősöket, rokonokat és a környéken élőket.

Forrás: Origo