Különleges gazdasági övezetté kellett nyilvánítani Göd városát, mert a Samsung-gyárat meg kell védeni a korrupt ellenzéktől

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ cégfelirat egészségbiztonsági eljárás egészségbiztonsági ellenőrzés ÉPÜLET felirat gyár Samsung SDI gyár
Göd, 2020. január 28. A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. A gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt "karanténba helyezi" és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs. A karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság újraindításának egyik legfontosabb eleme a Samsung SDI beruházása, mellyel hazánk a hagyományos autóipar után a modern, elektromobilitásra épülő autóipar európai fellegvára is lesz - ezzel indokolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt, a helyi adóztatás jogát átadva a megyei önkormányzatnak. Mint ismert, a Pest megyei településen súlyos korrupciós vádakról hallani: Balogh Csaba momentumos polgármester egy, az Origo birtokába került hangfelvételen arról beszélt, hogy "korrupciógyanús ügyek kerültek elő" a városban.
Vágólapra másolva!

Péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben a "különleges gazdasági övezetek" kialakításáról szóló kormányrendelet, amely elsőként Göd városát jelölte ki. A Pest megyei település azért számít gazdasági szempontból stratégiai jelentőségűnek, mert itt található a Samsung-gyár. Az innen érkező iparűzési adóból ugyanis komoly jövedelme származik a településnek, nagyjából bevételének a harmadát teszi ki ez az összeg. A kérdés az: ezt hogyan és mire használja fel a városvezetés.

A kabinet tehát megteremtette a különleges gazdasági övezetek létrehozásának feltéleit. A kijelölt területeken bizonyos közterületek, közparkok, közutak tulajdonjoga a megyei önkormányzatra száll át, akárcsak a helyi adóztatás joga. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kormány elvonja a Samsung SDI helyi adóját Gödtől. Nem véletlenül.

Korrupció és bizalomvesztés

Az Origo birtokába jutott hangfelvételen Balogh Csaba momentumos polgármester arról beszél, hogy megingott a bizalma az alpolgármesterekben.

- így szembesítette beosztottjait a legutóbbi gödi frakcióülésen a polgármester azzal, hogy az általa irányított városban "korrupciógyanús ügyek kerültek elő". A kijelentésnek egyébként akár büntetőjogi következményei is lehetnek. A büntető törvénykönyv ugyanis kimondja, hogy az a hivatalos személy, aki nem értesíti a hatóságokat a tudomására jutott korrupciós ügyről, nem tesz feljelentést, az bűncselekményt követ el. A BTK ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Jól mutatja az ellenzéki pártok hozzáállását, hogy Balogh kijelentését követően messziről kerülték a témát, helyette inkább a pozícióosztogatás került a beszélgetés középpontjába. "Oké, most elhangzott egy erős korrupciós vád, ezen most lépjünk túl. Azt gondolom, hogy most mindenki gondolja át" - javasolta az egyik jelenlévő. A momentumos polgármester úgy folytatta, "műszaki megrendelésekkel" fog élni, és ezen nyílt pályázatokkal végezteti majd el azokat a munkákat, amit az alpolgármestereknek kellene. Szavait nem fogadta kitörő lelkesedés, pláne, hogy később aláhúzta, egy momentumos, fideszes, vagy egy párbeszédes alpolgármesterben tudna csak megbízni.

Mint ismert, a gödi LMP-s alpolgármester, Fülöp Zoltán, a jobbikos Hives Gábor, a DK-s alpolgármester, Lőrincz László, valamint a szintén DK-s Szilágyi László közös felhívást küldött a szerkesztőségeknek, és az ellenzéki pártok vezetőinek, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy Balogh visszaél a veszélyhelyzet által ráruházott jogával, összeférhetetlen személy. "Elégedettek vagyunk a gödi polgármesterünk teljesítményével" - így vette védelmébe Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja Baloghot. Sőt, Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester a napokban szerepeltette őt egyik politikai kezdeményezésében.

Ennek minden bizonnyal megvan az oka: a Momentum életében ugyanis kiemelten fontos lehet a Pest megyei település, hiszen a Samsung-beruházás miatt milliárdos összegű iparűzési adó fog befolyni a város kasszájába.

A gödi polgármester Facebook-posztban reagált a kormányrendeletre: szerinte elfogadhatatlan a döntés, és demonstrációt hirdetett. Arra nem tért ki, hogy veszélyhelyzet alatt ezt hogyan tervezi.

A kampányban támadta a beruházást a Momentum


A tavalyi önkormányzati kampányban még nem ragaszkodott ennyire a Samsung-gyárhoz a Momentum, és az ellenzéki pártok. "A város életében fontos szerepet játszik a Samsung-gyár is, amely nyilván komoly munkalehetőséget ad a városban élőknek, azonban eddig nem történt semmilyen számonkérés abban a tekintetben, hogy megfelel-e a multinacionális cég a környezetvédelmi előírásoknak" - jelentette ki Balogh Csaba, az összefogás jelöltje a helyi József Attila Művelődési Házban megtartott kampányeseményen.

Donáth Anna EP-képviselő Balogh Csabának (jobbra) kampányol a tavalyi önkormányzati választási kampányban Forrás: Facebook

Meg kell védeni a gazdaságot, másnak nincs helye

"A világjárvány nemcsak egészségügyi, hanem nagyon komoly gazdasági kihívások elé is állítja az országokat. Kulcskérdéssé vált a munkahelyek megvédése és az elveszett munkahelyek pótlása. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha újabb és újabb beruházások jönnek létre. Ennek érdekében határozott szerdán a kormány egy új beruházás-ösztönzési rendszer indításáról, és ezért döntöttünk különleges gazdasági övezetek létrehozásának lehetőségéről" - ezzel magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a döntést. A politikus szerint elsőként Gödnél jön létre különleges gazdasági övezet, ahol a világ egyik legnagyobb elektromos akkumulátorgyára épül.

- magyarázta meg, miért kell mindenképpen megvédeni a Samsung-gyárat az egymást korrupcióval vádoló baloldali politikusoktól.

A Samsung SDI-nak egyébként három gyára van a világon, kettő Ázsiában, egy pedig Magyarországon. A kormány folyamatosan tárgyal a vállalattal az eddigi - 1,5 milliárd euró értékű - beruházásának további jelentős bővítéséről, így az elsőként létrejövő különleges gazdasági övezetben a jelenlegi 1600 munkahely megvédése mellett további 2700 jöhet létre hamarosan.