Több kutyát is megmérgeztek Dombóváron

szibériai husky
A kitoi vadászok kutyái küllemre a mai szibériai huskykra hasonlíthattak
Vágólapra másolva!
Országszerte előfordulnak olyan esetek, amikor ismeretlen emberek különféle kegyetlen módszerekkel próbálnak ártani az állatoknak. Az utóbbi időszakban Dombóvárról számoltak be több mérgezéses esetről - erről írt a kutyabarathelyek.hu.
Vágólapra másolva!

Legutóbb egy családi ház udvarába került be méreg, valószínűleg

valamilyen kutyák számára csábító eledellel együtt dobhatták be.

Maja, egy husky gazdája azt mondta a kutyabarathelyek.hu oldalon idézet szavai szerint, hogy ez történhetett, mivel kedvence magától nem enne mérget, csak akkor, ha belekeverik valamibe, amit szeret. Az ő kutyája életben maradt és várhatóan fel fog épülni a gyors és szakszerű állatorvosi ellátásnak köszönhetően, de sajnos nem minden háziállat ilyen szerencsés Dombóváron.

Az interneten közzétett poszt alá többen is azt írták, hogy nem ez az első és egyetlen ilyen eset,

több macska és kutya is elpusztult mostanában Dombóváron mérgezés gyanújával.

Azt is írták, hogy nem csak a kertes házakhoz dobálnak be mérgezett ételt, hanem az utcákon is szétszórják a gyilkos falatokat.

husky, illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

Jó tanácsot is adnak a gazdiknak. Az ilyen támadások ellen úgy lehet védekezni, ha fokozottan óvatos az ember. Azt írták, célszerű felszedni a gyanús falatokat, amivel nem csak más állatok életét lehet megmenteni, Ezek bizonyítékok az állatkínzó ellen indított esetleges rendőségi nyomzásban.

Hogyan előzd meg a mérgezést?

  • Tanítsuk meg kutyánknak, hogy senkitől, soha, semmit ne fogadjon el és a földről se egyen fel semmit!
  • Ha flexipórázzal sétáltatunk, ne engedjük vele a kutyát messzire! Minél messzebb megy a gazditól, annál lassabban tudunk reagálni, ha valamit fel akar enni a földről - már ha a sötétben egyáltalán észrevenni, hogy nem csak szaglászik a bokor alján...
  • És nagyon fontos: a szemünket mindig tartsuk a kutyán!

És ha mégis megtörténne a baj:

  • Ha azt látjuk, hogy kutyánk viselkedése megváltozott, hányás, remegés, hasmenés, nyáladzás jelentkezik, azonnal vigyük állatorvoshoz! Az idő a legnagyobb ellenségünk, gyorsan kell cselekedni - ez életet menthet!
  • Ha mérgezésre gyanakszunk tejjel, vagy langyos sós vízzel itassuk, míg el nem jutunk az orvosig.
  • Ha tudunk, vigyünk magunkkal az orvoshoz abból, amit kutyánk felevett, ez segíthet a pontosabb diagnózis felállításában" - tették hozzá tanácsként.