Minden népesedési mutató javult a téli hónapokban Magyarországon

Young mothers with babies Abdomen Attractive Female Baby Baby Girls Beautiful Beginnings Bonding Caucasian Cheerful Child Childhood Comfortable Content Daughter Day Discussion Domestic Life Domestic Room Expertise FEMMEFLUX Female Femininity Freshness Fri
Two young mothers with their babies and pregnant woman enjoying time together.
Vágólapra másolva!
A Kopp Mária Intézet elnöke szerint a téli hónapokban minden népesedési mutató javult Magyarországon: decemberben, januárban és februárban a születések száma közel 9 százalékkal nőtt, és a teljes termékenységi arányszám, ami a gyerekvállalási kedvet mutatja, 1,55-re növekedett. Erre 40 éve nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Fűrész Tünde az M1 csatorna szombat esti műsorában azt mondta, ezen a télen kétszer annyi házasságot kötöttek Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Decemberben, januárban és februárban a születések száma közel 9 százalékkal nőtt Forrás: Getty Images/Izabela Habur/Izabela Habur

Arról is beszélt, hogy mivel a halálozások száma mindhárom hónapban csökkent, a természetes fogyás 36 százalékkal mérséklődött.

A Kopp Mária Intézet elnöke szerint

a pozitív népesedési adatok összefüggésben vannak a kormány által bevezetett családvédelmi akciótervvel,

aminek minden eleme igénybe vehető a koronavírus-járvány idején is, sőt néhány könnyítést - határidők kitolása, igénylés egyszerűsítése - is tettek.

Üdvözölte az édesanyák későbbi elhelyezkedését segítő új intézkedéseket is, amelyek értelmében júliustól a cseden, gyeden vagy gyesen levő édesanyák ingyen tehetik le az első nyelvvizsgájukat, valamint a KRESZ-tanfolyamot és -vizsgát.