Operatív Törzs: Csak egy gócpont van, a Pesti úti Idősek Otthona

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat
Vágólapra másolva!
Korcsoportok alapján az idős korosztály a legveszélyeztetettebb a koronavírus-fertőzés kapcsán - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. A fertőzöttek 35 százaléka 70 évnél idősebb, de súlyozottan érintettek a 80 éven felüliek. A betegek 30 százaléka 50-69 év közötti, 23 százaléka 30-49, 10 százaléka 15-29, 2 százaléka pedig 14 év alatti. Kiderült az is, hogy tömegesen megszegték a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozást Szombathelyen.
Vágólapra másolva!

A Dél-pesti centrumkórházban az iráni állampolgárok szabálysértő magatartása miatt csütörtökön 11 iráni állampolgár hagyja el az országot – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az egyikük megpróbált elszökni, ám a Terrorelhárítási Központ elfogta, és idegenrendészeti őrizetbe vette

- tette hozzá.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint szerdán Szombathelyen tömegesen szegték meg a kijárási korlátozást. Egy zöldhulladék-tároló felgyulladt, és rendkívül sokan, mintegy háromszáz autóval figyelték az eseményeket, ezzel a forgalmat is megbénították.

Továbbra is kérik, hogy a kijárási korlátozást a legszigorúbban tartsák be

- hangsúlyozta a rendőr alezredes.

A hatóságok azt kérik, hogy mindenki tartsa be a kijárási korlátozásokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyre kevesebb a hatósági házi karantén

Kitért arra is, újabb kórházakba szállítanak ki egyéni védőfelszereléseket, kiemelten oda, ahol a kórházparancsnokok az elmúlt időszakban hiányosságokat tapasztaltak. Eddig 226 esetben indított büntetőeljárást a rendőrség, ezek legnagyobb része rémhírterjesztés miatt történt.

Jelenleg 12 737 házi karantén van érvényben, ahogy látszik, ezek csökkenő tendenciát mutatnak – ismertette a legfrissebb adatokat Kiss Róbert.

Továbbra is Budapest és Pest megye a leginkább fertőzött terület

1652 koronavírus-fertőzést regisztráltak eddig Magyarországon, és nyolc fővel nőtt az elhunytak száma. Örömmel mondhatom, hogy 199 gyógyult van, akik részben kórházakból térhettek haza, de többen otthonukban lábaltak ki a betegségből – közölte Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hozzátette: az összes fertőzött 35 százaléka a 75 éven felüliek közül kerül ki. Továbbra is Budapest és Pest megye a leginkább fertőzött terület, az összes beteg mintegy 60 százaléka innen kerül ki.

Mint mondta,

jelenleg hatvanan vannak lélegeztetőgépen, vagyis ők nemcsak intenzív terápiára szorulnak, hanem lélegeztetésre is szükségük van.

Fontos a további felkészülés a kórházakban, amely biztosítja minden állampolgár számára a kórházi ellátást, akinek súlyosak a tünetei. A koronavirus.gov.hu oldalon látható, hogy megyénként hány szabad kórházi ágyra van szükség, ezeket az adatokat mindenki követheti – hívta fel a figyelmet Müller. A fertőzés terjedése egyelőre továbbra is fokozatos, nem robbant a betegség, nem tudjuk góchoz kötni, de ezt soha nem lehet kizárni – fogalmazott a tisztifőorvos.

A kijárási korlátozásnak köszönhetően is sikerült ellaposítani a járványgörbét Fotó: Hirling Bálint - Origo

Zajlanak az ellenőrzések az idősotthonokban

Az idősotthonokban az ellenőrzések megkezdődtek, várják a visszajelzéseket az eddigi eredményekről, amely alapján intézkedni fognak. Müller Cecília emlékeztetett,

eddig két intézményben van nagyszámú megbetegedés, a Pesti úti és a Rózsa utcai idősek otthonában,

a többi helyen jellemzően húsz alatt van a megbetegedések száma, ezek izolációval akár helyben is jól kezelhetők.

Müller Cecília közölte: pozitivitás, de jó közérzet esetén otthon lehet maradni, ez vonatkozik az idősotthonokra is. 48 óra különbséggel elkészített két negatív teszt esetén visszakerülhet a bentlakásos szociális intézetbe az ápolt – mondta el az országos tisztifőorvos, hozzátéve: akinek nem ismert a státusza, az is befogadható az idősotthonba, de gondoskodni kell az ő esetében a 14 napos elkülönítéséről.

- mondta el Müller.

Sikerült ellaposítani a járványgörbét

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, vizsgálják az orvosi felelősséget is a Pesti úti Idősek Otthonában, ám ez még nem zárult le. Egy járványügyi szakember mindig populációs szinten vizsgál, míg a klinikus az egyéni eseteket figyeli – jelezte Müller szintén sajtómegkeresésre. Hozzátette, a fertőződés minden korosztályt érinthet, olyanokat is elér, akiről eredetileg nem gondoltuk volna.

Az átlagos lappangási idő 5-6 nap, de a WHO biztonsági okokból írta ki a tizennégy napos karantént, ami alatt feltételezhető, hogy már nem jelenik meg a betegség.

A működtető személyétől függetlenül minden idősotthonban lesz ellenőrzés

- jelentette ki a tisztifőorvos, majd elmondta: a textilből készült szájmaszkokat használat után azonnal le kell venni, ki kell mosni, és fertőtleníteni szükséges. Otthoni használat során négyóránként le kell cserélni.

Müller Cecília közölte: időben sikerült bevezetni a járványügyi korlátozó intézkedéseket, a legtöbben betartják a bevezetett intézkedéseket, illetve sikerült a járványügyi görbét ellaposítani, ezért van viszonylag kevés megbetegedés hazánkban.