Orbán Viktor bemutatta minden idők legnagyobb magyar gazdaságélénkítő programját

VARGA Mihály; BÁRTFAI-MAGER Andrea; ORBÁN Viktor; PALKOVICS László
Budapest, 2020. április 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz Budapesten 2020. április 6-án. A kormányfő mögött Varga Mihály pénzügyminiszter, Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b-j). A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre. "Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Mindössze 11 új esetet regisztráltak a hatóságok, ezzel 744 főre nőtt a magyarországi koronavírusos megbetegedések száma hétfőn. Orbán Viktor ismertette a kormány gazdaságélénkítő akciótervének részleteit. Az Operatív Törzs a vasárnap után hétfőn is a fegyelem lazulására hívta fel a figyelmet, tájékoztatásuk szerint különösen a fővárosban mutatkoznak ennek a jelei. Olaszországban három hete nem volt ilyen kevés új fertőzött, Ausztriában megkezdik a korlátozások visszavonását, Szlovákiában viszont szigorítanak. Ezek voltak a hétfő hírei.
Vágólapra másolva!

11 új fertőzöttet regisztrálták. Ezzel 744 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt négy újabb idős beteg, akinek krónikus betegsége is volt. Közben 67 főre emelkedett a gyógyultak száma - derül ki a kormány tájékoztató oldaláról.

Orbán Viktor bemutatta minden idők legnagyobb magyar gazdaságélénkítési programját. A kormány három ütemben hozta létre az új gazdaságvédelmi akciótervet. Az első volt a bankhitelek felfüggesztése és a katásoknak való segítségnyújtás. A második hétfőn indult megindul a második szakasz - mondta Orbán Viktor mai sajtótájékoztatóján. A három szakasz összesen 18-22 százaléka lesz a GDP-nek, ebbe beleértjük a jegybank programjait is - tette hozzá. A 2020-as költségvetéstől eltérünk, a hiányt 2,7 százalékra emeljük - mondta a kormányfő, aki öt új programot jelentett be. A kormány célja, hogy megtartsa a munkahelyeket, és azok helyett, amelyek a koronavírus-járvány következtében megszűntek, újakat teremtsen.

Mától átmenetileg ingyenes a köztéri parkolás. Megjelent a hétfőtől díjmentes magyarországi közterületi parkolásról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Az intézkedést tegnap jelentette be Orbán Viktor, este videó is megjelent arról, hogy aláírta a kormányrendeletet.

A kormány továbbra is összefogást kér az ellenzéktől. "A kormány számára továbbra is fontos, hogy a lehető legszélesebb összefogás jöjjön létre a társadalomban" - jelentette ki Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter napirend előtt beszélt az Országgyűlésben, ahol többek között a kormány gazdaságélenkítő csomagja volt a téma. Beszédében kiemelte, hogy a kormány lépéseinek köszönhetően a járvány terjedése lassult. Szólt arról is, hogy 2010-ben az önkormányzatok költségvetése 1800 milliárd forint 2019-ben pedig 1700 milliárd forint volt. "Mindezek fényében nem nagy teher az az összeg, amit most az önkormányzatoknak be kell fizetnie" - mondta arra regálva, hogy az ellenzéki polgármesterek nem hajlandóak hozzájárulni a kormány által létrehozott járványügyi alaphoz. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólalásában - a 2010 előtti baloldali kormányokra utalva megjegyezte: "Önök egyhavi nyugdíjat elvettek, és egyhavi bért elvettek az emberektől, míg most a kormány mindent megtesz a válság kezelésében, és 13. havi nyugdíjat ad." Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig arról beszélt, hogy a terheket nemcsak a kormánypártoknak, hanem az ellenzéknek is viselnie kell.

Az Operatív Törzs ismét a fegyelem lazulására hívta fel a figyelmet. Az Operatív Törzs szokásos napi online sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőr alezredes ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást, különösen a fővárosban. Kiss kiemelte, hogy vasárnap Budapesten kétszer annyi rendőri intézkedésre volt szükség, mint előző nap. Éppen ezért nyomatékosan azt kérték a budapestiektől, hogy tartsák be a szabályokat. Szavaikból kiderült, hogy hétfőtől fokozottan fogják ellenőrizni a fővárosi és a környékbeli kirándulóhelyeket, ahol a hétvégén megugrott a látogatók száma. Ismertették, hogy a parkolás hétfőtől ingyenes lett. "A kijárási korlátozásokat így is be kell tartani, tehát ez nem azt jelenti, hogy szabadon kimehetnek bárhova az emberek." - szögezte le Kiss, aki portálunk kérdésére kiemelte, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni a kirándulóhelyeket. Müller Cecília reagált a New York Times Magyarországgal foglalkozó cikkére. "A lapnak sok dolga lehet otthon, mert New Yorkban a helyzet súlyos, a magyar járványhelyzet kezelését pedig bízzák a magyar hatóságokra." - kommentálta.

Ötből négyen támogatják a kormány válságkezelési intézkedéseit. Az 1000 fős reprezentatív mintán elkészülő Nézőpont-kutatás szerint a magyarok 78 százaléka inkább elégedett a magyar kormánynak a koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel. A kutatóintézet szerint a kormány mögött nemzeti egység alakult ki, hiszen még a hagyományosan kritikusabb Budapesten is a megkérdezettek 70 százaléka elégedett a meghozott döntéseivel.

A fővárosi önkormányzat idősotthonában tovább terjed a koronavírus. Hétfőn négy, új koronavírusos beteget vittek kórházba a Pesti úti idősek otthonából. Ezzel már 17-en betegedtek meg igazoltan az idősotthonban - értesült az Origo. Mindeközben a főváros vezetése, Karácsony Gergely főpolgármester, és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes továbbra is titkolózik a rejtélyes megbetgedésekkel kapcsolatban.

Szent László Kórház Fotó: Csudai Sándor - Origo

Három hete nem volt ilyen kevés új fertőzött Olaszországban. Az olasz polgári védelem bejelentése szerint 3599 fertőzöttet találtak, 636-an haltak meg. 1022 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Utoljára március 17-én volt ennél kevesebb új fertőzött a mediterrán országban. Szakemberek szerint a napi több mint hatszáz halott és majdnem háromezer-hatszáz diagnosztizált fertőzött "kevesebb mint korábban, de nem a járványhelyzet végetértét mutatja".

Franciaországban hétfő estig több mint 93,7 ezer embert fertőzött meg a vírus, és 8087 áldozata van a járványnak.

Spanyolországban már ötödik napja csökken az új típusú koronavírus napi fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma. Az elmúlt egy nap során 4273 új esetet szűrtek ki, vasárnap 6023, szombaton 7026 embernél igazolták a SARS-CoV-2 vírust. Összesen már 135 032 ember tesztje lett eddig pozitív az elmúlt több mint két hónap alatt. Az elhunytak száma 637-tel emelkedett hétfőn a vasárnapi 674 és a szombati 809 után. A vírus okozta megbetegedésbe 4273-an haltak bele. A fertőzöttek között 19 ezer egészségügyi dolgozó van, akiknek 20 százaléka már felépült.

A brit miniszterelnök intenzív osztályra került. Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn délben még azt közölte, hogy jó hangulatban van és folyamatosan dolgozik a koronavírus okozta betegsége miatt szükségessé vált kórházi kezelés közepette is. Előző este jelentették be, hogy az 55 éves kormányfőt elővigyázatossági megfontolásokból, orvosának tanácsára kórházba szállították, miután betegségének egyes tünetei - így a magas láz - meglehetősen makacsnak bizonyultak. - írja az MTI. Este viszont bejelentették, hogy romlott az állapota, és intenzív osztályra került. Eszméleténél van és egylőre nincs lélegeztetőgépen.

Németországban még nincs időpont a kortlátozások visszaonására. Még nem lehet kijelölni egy konkrét napot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások visszavonásának elkezdésére - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben. Németországban több mint 100 ezer igazolt fertőzöttet és 1608 halálesetet, Ausztriában pedig 12 261 fertőzöttet és 220 halálesetet tartanak nyilván.

Ausztiában enyhítések következnek. Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn bejelentette, hogy április 14-étől megkezdik a korlátozások visszavonását, tájékoztatóján elmondta, hogy Ausztria a járvány egy másik szakaszában tart, az óvintézkedéseket is korábban vezették be, Németországban pedig továbbra is elemezni kell a folyamatokat, és egyelőre csak az biztos, hogy április 19-éig valamennyi korlátozást maradéktalanul be kell tartani.

Belgiumban átlépte a 20 ezret az igazolt fertőzöttek száma, Hollandiában közel 20 ezer, Luxemburgban több mint 2800 koronavírusos beteget tartanak nyilván.

Svédországban összefogást kér a kormány. A svéd kormány szélesebb felhatalmazást szeretne kapni három hónapra szólón, hogy a koronavírus-járvány terjedése ellen parlamenti jóváhagyás nélkül joga legyen egyebek közt lezárni repülőtereket, vasúti pályaudvarokat. Az országban eddig 400 halálos áldozata van a járványnak.

Szlovákiában hétfőn bejelentették a koronavírus-járvány okozta két első halálesetet és szigorítják a korlátozásokat Egyikük Bajmóc (Bojnice) volt polgármestere, a másik áldozat egy több betegségben szenvedő idősebb nő. A fertőzöttek száma hétfőn 534 volt. Este bejelentette a kormány, hogy húsvétra szigorítják a kijárási korlátozásokat.

Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot. Klaus Iohannis román államfő hétfőn bejelentette, hogy szükséges a járvánnyal kapcsolatos kiadások miatt növelni a költségvetési hiányt. Romániában több mint 4000 a fertőzött, a halálesetek száma 157.

Észak-Macedónia egészségügyi védőfelszereléseket kapott Magyarországtól. Egészségügyi védőfelszerelést - 100 ezer maszkot és 5000 védőruházatot - adományozott Magyarország Észak-Macedóniának hétfőn, hogy a nyugat-balkáni ország minél hatékonyabban tudjon szembeszállni az új típusú koronavírus-járvánnyal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által szervezett önkéntesek segítik a teljes kijárási tilalommal sújtott időseket a Vajdaságban a bevásárlásban és a gyógyszerbeszerzésben. Szlovéniában a miniszterelnök szerint két-három héten belül enyhíthetnek az egészségügyi helyzet miatt érvényben lévő korlátozásokon, Horvátország megnyitná a termelői piacokat húsvét előtt. Ukrajnában újabb szigorítások lépnek életbe, tilos arcmaszk nélkül közterületen tartózkodni.

Oroszországban 954-gyel nőtt egy nap alatt, és elérte a 6243-at a koronavírus-fertőzöttek száma A halottak száma 47, a meggyógyult pácienseké pedig összesen 406. Az orosz kormány egymillió dollárt utal át az Egészségügyi Világszervezetnek a koronavírus elleni küzdelem támogatására.

Egyesült Államok. Az ország déli tagállamában, Louisianában a leggyorsabb a járvány miatti fertőzések és az elhalálozások üteme, ahol nem törölték a hagyományos húshagyókeddi fesztivált. Hétfőig 13 ezren fertőződtek meg és 477-en haltak meg. Országosan a közel 340 ezer a fertőzöttek és több mint 9600 a halálesetek száma.

Szükségállapotot vezetnek be Tokióban és 6 másik japán prefektúrában. Két szingapúri kollégiumban karanténba helyeztek húszezer vendégmunkást, tömeges fertőzésektől tartanak.