Pikó András a járvány közepén elvett 60 közszolgálati lakást azoktól, akik a járvány ellen küzdenek

Pikó András, polgármesterjelölt
Vágólapra másolva!
A józsefvárosi önkormányzat honlapjára feltöltött dokumentum szerint Pikó András Momentum-közeli polgármester elvett 60 közszolgálati lakást azoktól a dolgozóktól, akik éppen a frontvonalban harcolnak a járvány ellen - írja a Ferenc József blog. Pikó a különleges jogrend általi felhatalmazást kihasználva egy személyben, a képviselő-testület megkerülésével döntött egy olyan kérdésben, aminek semmi köze a vírushoz.
Vágólapra másolva!

"A lakhatás az egyik legfontosabb megoldandó probléma Józsefvárosban" - Pikó András többek között ezzel a szlogennel kampányolt a tavaly októberi önkormányzati választási kampányban. A Momentumhoz közeli Pikó azt állította, hogy 1100-1500 önkormányzati lakás áll kihasználatlanul a kerületben. Miután megválasztották polgármesternek, ezt elfelejtette.

Nem írnak ki lakáspályázatot

A Ferenc József blog vette észre: április elején az új polgármester korábbi kampányígéretével szembemenve azt írta ki közösségi oldalára, hogy az idei évre nem tervez lakáspályázatot az önkormányzat. "Lakáspályázat lesz?" - tette fel a kérdést, amire pár sorral később saját maga adta meg a választ. "Nem, nem tudjuk lebonyolítani, nincs üres lakásunk, csak lakhatatlan állapotú" - fogalmazott Pikó, aki ezzel beismerte, hogy nem mondott igazat korábban.

Most az is kiderült, az új városvezetés nemcsak, hogy nem növelte a bérlakások számát, hanem csökkentette: a tervek szerint az idei évben hatvanat árusítanának ki.

Pikó András, józsefvárosi polgármester Forrás: Facebook/Pikó András

Kevesebb közszolgálati lakás

Mint ismert, március közepén a koronavírus terjedése miatt a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, aminek következtében a polgármesterek a képviselő-testület megkérdezése nélkül, egyedül, rendeleti úton tudják irányítani az adott települést, kerületet.

A napokban a józsefvárosi önkormányzat oldalára feltöltött dokumentum szerint Pikó is élt a rendkívüli jogrend adta lehetőséggel. A veszélyhelyzet alatt egy személyben - a hivatalos szöveg szerint - arról döntött, hogy 60 darab lakás "közszolgálati célú kijelölését" megszünteti - írja a Ferenc József blog. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a Momentum-közeli polgármester elvett 60 közszolgálati lakást azoktól a közszolgálati dolgozóktól, akik éppen a frontvonalban harcolnak a járvány ellen.

Forrás: jozsefvaros.hu

Lépése nemcsak annak időzítése miatt botrányos, hanem azért is, mert tavaly novemberben még lakásokat ígért a józsefvárosi rendőröknek. "A legnagyobb támogatás, amit az önkormányzat nyújthat, a szolgálati lakás. Jelenleg is több mint félszáz szolgálati lakást biztosít az önkormányzat a kerületi rendőröknek, amennyiben erre lehetőségünk lesz, ezt a számot emelni szeretnénk" – írta pár hónapja úgy, hogy a szóba hozott több mint 50 lakás az előző városvezetésnek volt köszönhető.