Súlyos higiéniai hiányosságokat találtak a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Budapest, Pesti út, koronavírus, vírus, járvány, hatósági karantén, felhívás, bejárat, kapu
Vágólapra másolva!
Egymillió forintra büntette meg a feltárt súlyos hiányosságok miatt a főváros által vezetett Pesti úti idősotthont az illetékes kormányhivatal. Az ellenőrzés során többek között kiderült, hogy a szennyesgyűjtő helyiség rendezetlen, áttekinthetetlen, kézmosó van, de a csap és környéke nem hozzáférhető, a takarításra szolgáló eszközök nem beazonosíthatók, a felületfertőtlenítés és a takarítás folyamata nem nyomon követhető. Az intézményben 295 gondozott és 26 dolgozó lett fertőzött, és már 34-re nőtt a meghaltak száma. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes kedden a népjóléti bizottságban azt mondta, semmilyen higiéniai probléma vagy ezzel kapcsolatos megbetegedés nincs az otthonban; gyorsan bebizonyosodott, hogy ez nem igaz.
Vágólapra másolva!

Budapest főváros kormányhivatalának 10. kerületi hivatala az elmúlt napokban a Pesti úti idősotthonban tartott helyszíni ellenőrzés során talált hiányosságok megszüntetése érdekében újabb járványügyi intézkedések végrehajtására kötelezte az intézményt,

ahol a legutóbbi adatok szerint 295 gondozott és 26 dolgozó lett fertőzött, és már 34-re nőtt a meghaltak száma.

Számos intézkedést várnak az intézménytől

Az idős gondozottak védelme és a további megbetegedések megelőzése érdekében számos higiéniai intézkedést várnak az intézménytől, és azt, hogy

a megfelelő egészségügyi ellátás érdekében szüntessék meg a személyi minimumfeltételt érintő hiányosságokat, és csak megfelelő képzettséggel rendelkező szakápolást végző egészségügyi dolgozókat alkalmazzon.

Az intézmény vezetését kötelezték, hogy gondoskodjon az idősotthon ápolói számára a dolgozói öltözőkben a kézfertőtlenítéshez szükséges eszközökről, a felületfertőtlenítés szabályainak kidolgozásáról, a többször használatos orvosi eszközök megfelelő sterilizálásáról, a gyógyszerek lejárati idejének folyamatos ellenőrzéséről, a szennyes- és a hulladékkezelés szabályainak betartásáról.

Súlyos dolgokat tárt fel a kormányhivatal vizsgálata a Pesti úti idősotthonban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem megfelelően kezelték az orvosi eszközöket

A fenti intézkedésekre azért van szükség, mert a helyszíni ellenőrzésen az ellenőrök több szabálytalanságot tapasztaltak - közölte a kormányhivatal.

Ilyenek például, hogy a többször használatos orvosi eszközök kezelése nem szabályszerű. A nővérdolgozókban nem biztosított az előírásoknak megfelelő kézfertőtlenítés, és a munkafelületeken keveredik a tiszta és szennyezett terület

(a steril fecskendő és a veszélyes hulladékgyűjtő doboz az ellenőrzés idején egymás mellett volt), a férfi dolgozói öltözőben a kézmosóknál semmilyen kézfertőtlenítő, kézmosószer és kéztörlési lehetőség nincs.

A gyógyszerek felhasználhatóságának idejét nem megfelelően ellenőrzik, nem készül az ellenőrzésről dokumentáció, valamint több lejárt gyógyszert és gyógykészítményt találtak az ellenőrzés idején.

A felületek, az ápolási eszközök fertőtlenítése, tisztítása nem szabályozott, adhoc jellegű. Az alkalmazott fertőtlenítő oldat minősége, mennyisége nem szabályozott. Nincs kijelölt helyiség és tárgyi feltétel az ápolási eszközök tisztítására, fertőtlenítésére, például a szoba WC tisztítása, fertőtlenítése a zuhanyozókban történik.

Az ellenőrzés során megtekintett szennyesgyűjtő helyiség rendezetlen, áttekinthetetlen, kézmosó van, de a csap és környéke nem hozzáférhető, a takarításra szolgáló eszközök nem beazonosíthatók, a felületfertőtlenítés és a takarítás folyamata nem nyomon követhető.

A szennyesszámolást végző dolgozó nem használ megfelelő védőfelszerelést. Szabálytalan a hulladékgyűjtés, a gyűjtőedényekben keveredik a veszélyes hulladéknak minősülő ledobott egyszer használatos kesztyű, szájmaszk és az egyéb hulladék. A jelenleg használt nagyméretű veszélyes hulladékgyűjtő kartondobozok nem alkalmasak a kesztyű és szájmaszk gyűjtésére - közölte a kormányhivatal.

Egymilliós bírság

Figyelemmel arra, hogy a fenti hiányosságok járványhelyzet idején álltak fenn, a kerületi hivatal a jogszabály szerint az egészségügyi bírság kiszabásától nem tekinthetett el.

A bírság összegét a jogszabálysértés súlyát figyelembe véve a hivatal egymillió forintban állapította meg.

A kerületi hivatal a bírság összegének kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a szolgáltatóval szemben bírság kiszabására első alkalommal került sor, valamint, hogy az ellenőrzés során együttműködést tanúsított, illetve, hogy saját hatáskörben intézkedéseket foganatosított. A kerületi hivatal súlyosbító körülményként értékelte a bírságolásnál a járvány idején elkövetett többszörös jogsértést - zárul a nyilatkozat.

Gy. Németh Erzsébet nem mondott igazat

Karácsony főpolgármester-helyettese, Gy. Németh Erzsébet kedden a népjóléti bizottság előtt azt állította: "Nincs jelenleg higiéniai probléma, és semmilyen más típusú, higiéniával összefüggő megbetegedés az otthonban."

A kormányhivatal ellenőrzése hamar bebizonyította, hogy ez nem igaz, nagyon súlyos hiányosságokat találtak.