Szenes Hanna lehetne egy közös hőse Magyarországnak és Izraelnek

Vágólapra másolva!
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Izrael magyar hőseiről, Szenes Hannáról, de szó volt még az egy százalékos kampányról is.
Vágólapra másolva!

Izrael ezen a héten emlékezik meg az elhunyt katonáiról, majd utána pedig az ország függetlenné válásáról, ezzel kapcsolatban Heisler András arról beszélt, a zsidó vallás hagyománya az, hogy minden örömünnep során sem feledkeznek meg a szomorúságról sem, így lesz a héten is a zsidó államban. Ilyenkor is megszólalnak a szirénák, az utcákon egy időre minden és mindenki megáll, mindenki emlékezik.

Izrael függetlenné válása kapcsán meg kell emlékezni azokról a magyar zsidókról, akik a II. világháború után új hazájuk felépítésében is jelentős szerepet vállaltak, a Mazsihisz elnöke megjegyezte, a saját családjában is vannak, akik 1948 óta élnek a zsidó államban. Ők többször is elmondták, az elmúlt 72 év hihetetlen küzdelmeket hozott, azt is lehet mondani, a megalakulás óta folyamatos háborúk helyszíne Izrael.

De voltak olyan hősök is, akik nem élték meg a független zsidó állam megszületését, mint például Szenes Hanna, akit a II. világháború során végeztek ki. Heisler András szerint a fiatalon kivégzett Szenes Hanna lehetne egy közös hőse Magyarországnak és Izraelnek, aki katonaként próbált segíteni Palesztinából visszajőve Magyarországra a szabadságért. Itthon civil szervezetek kezdeményezték, hogy semmisítsék meg utólag azt a bírósági ítéletet, ami alapján Szenes Hannát a kivégzőosztag elé állították, de számos emlékrendezvényt is szerveztek, ezek mindegyikét a Mazsihisz igyekszik támogatni.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.