Mindenkinek hozzáférhetőek a szociális intézmények járvány miatt életbe lépett protokolljai

koronavírus, vírus, járvány, nyugdíjas, idősek otthona, Napfény Otthon, Kkh alapítvány
Vágólapra másolva!
Mindenki számára hozzáférhető, az intézmények hivatalosan megkapták.
Vágólapra másolva!

Valótlanság az, hogy a szociális területen dolgozók nem rendelkeznek a járvány miatti védekezéshez szükséges információval. Minden ehhez szükséges szakmai protokoll nyilvános, mindenki számára hozzáférhető, az intézmények hivatalosan megkapták - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

Az idősotthonokban is március 8. óta látogatási tilalom van érvényben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ahogy a tárca fogalmaz, a kormány folyamatosan kapcsolatban áll a legnagyobb szociális szakmai szervezetekkel, és mindezekről folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot.

Az EMMI minden szakmai támogatást megadott

Az EMMI közleményében kifejtették: visszautasítják, hogy a nap 24 órájában küzdő szociális dolgozókat használjanak fel ellenzéki képviselők politikai haszonszerzésre, attól sem visszariadva, hogy ehhez valótlanságokat használjanak fel.

- írták.

A minisztérium szerint az Országos Tisztifőorvos rendelkezéseivel összhangban az EMMI minden támogatást és szakmai segítséget megadott és folyamatosan megad ezután is.

Több szakmai protokoll és új rendelkezés teszi biztonságosabbá a járvány miatti veszélyhelyzetben a szociális területen dolgozók munkáját és az ellátottak életét. A szakmai protokoll a Szociális Ágazati Portálon érhető el az első pillanattól kezdve – írják.

Március 8-án rendeltek el látogatási tilalmat

A szociális bentlakásos intézményekben március 8-án rendelt el látogatási tilalmat az országos tisztifőorvos, hogy megóvják az ellátottakat a járványveszélytől.

Az országos tisztifőorvos március 17-én kiadott határozata alapján a látogatási tilalom valamennyi szociális szakosított ellátást nyújtó intézményre, a gyermekvédelmi szakellátásra, a javítóintézetekre, valamint a családok és gyermekek átmeneti otthonára is kiterjed. A látogatási tilalommal egyidejűleg a bentlakásos intézményekből való kijárás is tilos a továbbiakban az ott lakóknak. Rendelkezik a határozat továbbá arról is, hogy az intézményekben felvételi zárlatot kell elrendelni.

hiába állítja ennek ellenkezőjét az ellenzéki politikus – szögezte le a minisztérium.

Szintén az összefogást és a rendkívüli helyzetre tett gyors reakciót mutatja, hogy az állami tulajdonú Kézmű Nonprofit Kft. a koronavírus elleni védekezés érdekében már korábban megkezdte és folyamatosan gyártja és szállítja az egészségügyi maszkokat, amelyeket elsőként az ápoló-, gondozóotthonokban élő idősek és az ott dolgozók kapják.