Baranyi Krisztinának nem kellett a 400 millió forintos támogatás, majd megvádolta a kormányt, hogy nem adta oda ezt a pénzt

Vágólapra másolva!
Miután Baranyi Krisztina a napokban azzal támadta a kormányt, hogy "elvett 400 millió forintot" Ferencvárostól, a parlament mai ülésén kiderült, ez teljes hazugság. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára parlamenti tájékoztatásában közölte, Baranyi a tárcának címzett levelében azt kérte, a fejlesztés ne valósuljon meg. Álszent politikai kommunikáció a IX. kerület baloldali polgármesterétől, ugyanaz történt, mint Pikó Andrással Józsefvárosában.
Vágólapra másolva!

"Elvettek 400 millió forintot Ferencvárostól. A magyar költségvetésből épp ez a - végletekig lerobbant közösségi ház felújítására szánt - összeg hiányzik a járvány elleni védekezéshez. Marad a romhalmaz, jó lesz az kulturális, idősügyi, ifjúsági programok megtartására a József Attila lakótelepieknek. Kifosztanak minket!" - április végén Baranyi Krisztina ezzel a drámainak szánt bejegyzéssel tudatta követőivel, hogy az általa irányított kerület ismét komoly fejlesztési pénzektől esett el, szerinte a kormány miatt. Csakhogy a Juhász Péter-féle Együtt volt képviselője nem bontotta ki az igazság minden részletét: a városrészt ért veszteség miatt ugyanis egy valaki okolható igazán, őt pedig Baranyi Krisztinának hívják.

Komoly fejlesztési lehetőség

Bár a ferencvárosi polgármester posztjából úgy tűnhet, hogy a József Attila lakótelepen található közösségi ház borzasztó állapotban van, és mindjárt összeomlik, a valóságban közel sem így van. A negatív jelzők vélhetően a hatáskeltés miatt kerültek bele internetes bejegyzésébe, ugyanakkor az igaz, hogy az épületre ráfér némi fejlesztés, ezért is kezdeményezte ezt az előző városvezetés.

A kormány minden évben elkülönít pluszforrásokat az önkormányzatok számára a költségvetésben, amire a településeknek lehetőségük van pályázni. Kocsis Máté, Fidesz-frakcióvezetőnek, volt józsefvárosi polgármesternek köszönhetően bekerült a 2020-es büdzsébe egy több mint egymilliárd forint értékű támogatási tétel az előző józsefvárosi és ferencvárosi városvezetés programjaira. Ahogy az eddigiekből következik, a megítélt összegből 400 millió forintot a József Attila lakótelepi közösségi ház felújítására lehetett volna lehívni.

Baranyi Krisztina elszalasztott egy komoly lehetőséget Ferencváros fejlesztésére Forrás: Facebook

Mint ismert, a tavalyi önkormányzati választáson mind Józsefvárosban, mind Ferencvárosban leváltották a korábbi polgármestert, akiknek a helyébe a városvezetésben tapasztalatlan ellenzéki politikusok léptek. Baranyi Krisztina ugyan az Együtt pártpolitikusaként tagja volt a ferencvárosi testületnek, azonban a média világából érkező Pikó András komolyabb politikai tapasztalat nélkül lett polgármester.

A kormány februárban kiküldött egy tájékoztató levelet az érintett települési, kerületi vezetőknek - így Baranyinak is - arról, hogy a korábban megítélt támogatás továbbra is el van különítve, azt csak le kell hívni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az adott önkormányzat kitölt egy űrlapot, amit aztán megküld a kormánynak, jelezve a forrás lehívása iránti szándékát. Ez az, ami nem jött össze Ferencváros polgármesterének.

"Nem kívánta felhasználni a forrást"

Pontosabban összejött, csak egész egyszerűen Baranyi Krisztina nem tartott igényt az összegre. Ez onnét derül ki, hogy a parlamentben a hétfői azonnali kérdések során Kocsis Máté megkérdezte Pogácsás Tibort, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárát a József Attila lakótelep közösségi házának 400 millió forintos támogatásával kapcsolatban. Az államtitkár válaszából kiderült, hogy

Pogácsás Tibor hozzátette, hogy Baranyi átcsoportosítást kezdeményezett a tárcánál, ami nem lehetséges.

Mivel a forrást Baranyi nem hívta le időben, március 23-án a kormány a fel nem használt összeget a járvány elleni védekezési alapba csoportosította át.

Kocsis Máté: Ízléstelen Baranyi

Kocsis Máté közösségi oldalán reagált a legújabb fejleményekre. "A József Attila lakótelepi közösségi ház kapcsán Baranyi Krisztina maga kérte fejléces levélben, hogy ez a beruházás ne valósuljon meg" - ismertette az Országgyűlésben elhangzottakat a Fidesz frakcióvezetője, miszerint

a ferencvárosi polgármester maga kérte, hogy a beruházás ne valósuljon meg.

Kocsis úgy értékelte, hogy ízléstelen Baranyinak az ügyben tanúsított viselkedése. "Enyhén szólva is ízléstelen, hogy ezek után két hónappal másokat (elsősorban a kormányt és engem) okol az felújítás elmaradásáért. "Marad a romhalmaz" - írta közösségi oldalán csalódottságot színlelve. Hát marad, mert a polgármester asszony így akarta. A sánta kutyát is később érik utol." - fogalmazott.

Baranyi Krisztina hétfő esti bejegyzésében tagadta Kocsis Máté állításait.

Józsefváros sem hívta le a támogatást

A ferencvárosihoz kísértetiesen hasonló történet játszódott le Józsefvárosban is. Elkótyavetyélte Józsefváros támogatását Pikó András, a kerület "álcivil" polgármestere - mondta Kocsis Máté a múlt héten. Akárcsak Baranyi, ő sem hívta le a támogatást. "Sem februárban, sem márciusban - vagyis még a járvány előtt - nem hívta le ezt a pénzt a kormánytól, pedig megtehette volna." - ismertette a Belügyminisztérium válaszát a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.