Kozma Imre: A Kárpát-medencében élők sokat köszönhetnek a magyaroknak

Kozma Imre atya a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke Petőfi-díj
Petőfi-díj, a közép-európai népek szabadságáért kitüntetés átadása
Vágólapra másolva!
A Kárpát-medence közös haza, amelynek formálásában a magyaroknak nagyon fontos szerepe volt - mondta a 80. születésnapját ünneplő Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A rádiós interjúban Kozma Imre arról is beszélt, miként határozta meg életét az, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján született.
Vágólapra másolva!

Kozma Imre azt mondta, hogy családjában megtanulta, mit jelent a haza szolgálata.

Felidézte. hogy nagyapjától két nagy igazságot kapott ajándékba, az egyik, hogy az élet ajándék, amit nem tarthat meg magának senki, amit másoknak kell ajándékozni.

A másik, hogy

a Kárpát-medence közös haza, amelynek formálásában a magyaroknak nagyon fontos szerepe volt.

Azt is mondta, hogy 2013-ban, amikor Rómában, a Szent Péter-bazilikában XVI. Benedek pápát köszöntötte a máltaiak nevében, a pápa azt kérte,

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője Fotó: Bielik István - Origo

Kozma Imre beszélt arról, hogy amikor felfogta, hogy mit jelentett Magyarországnak a trianoni békeszerződés, amelynek minden cikkelye azzal kezdődött, hogy Magyarország lemond, akkor azt is megértette, hogy a földi érdekek hálójából ki kell szabadulni. Akkor én felszabadultam az emberi kapcsolatok építésére - fogalmazott.

Trianon

- mondta.

Kitért arra is, hogy 1989-ben, amikor a zugligeti plébánia kertjében tábort rendezett be a keletnémet menekülteknek, pontosan értette a hazájuk szétszakításából fakadó helyzetüket.

Ezek az emberek arról beszéltek, hogy

- tette hozzá Kozma Imre.