Belső háború tört ki az Indexben a régiek és az újak között

Vágólapra másolva!
A baloldali pártokhoz hasonlóan a legnagyobb baloldali propagandalapban, az Indexben is kitört a belháború. A front két oldalán a régi és az új indexesek állnak. A belháború akkor tört ki, amikor az Indextől 2012-ben távozó egyik alapító, Gerényi Gábor az igazgatóságnak benyújtott egy tervet a hírek szerint durván veszteséges Index átszervezésére és racionalizálására. A terv - legalábbis a jelenlegi hírek szerint - gyorsan elbukott, ezután pedig azonnal megszólalt az Index 2011-ben megbukott és távozó főszerkesztője, Uj Péter. Érdekes az is, hogy az Index tulajdonosi kuratóriumának elnöke az a Bodolai László ügyvéd, aki szoros kapcsolatban áll Uj Péterrel, mint azt az Origo is megírta, Bodolai egy olyan budaörsi villába költözött, amelynek Uj Péter a tulajdonosa. Uj Péter egyébként Soros blogjának, a 444-nek a főszerkesztője. Közben Pusztay András, az Index Zrt. eddigi vezérigazgatója lemondott, az új vezérigazgató egy ügyvéd, akit Bodolai a barátjaként mutatott be.
Vágólapra másolva!

Furcsa módon én is a sajtóból tájékozódom az Index helyzetéről, nincsenek extra információim, tíz év sok idő - álszent módon így kommentálta az Index körüli huzavonát Uj Péter, Index-alapító, aki 2011 környékén hagyta ott az Indexet, majd létrehozta Soros blogját.

A régiek és az újak belháborúja

Uj Péter puccsszerűen távozott a laptól, magával vitt több vezető munkatársat. Akkoriban sok indexes azt mondta: Uj abban bízott, hogy a lap összeomlik néhány nap alatt. Uj Péter mostani megszólalásának az időzítése és a tartalma is érdekes: azt állítja, hogy semmiről nem tud, de ez kizárható, hiszen még mindig dolgozik a lapnál több olyan ember, aki Uj Péter bizalmasa volt.

A mostani belháború tehát

egyértelműen a Bodolai vezette régi indexesek és az eddigi vezérigazgató és főszerkesztő fémjelezte újak között tört ki.

Uj Péter is elérkezettnek látta az időt, hogy kívülről beleszóljon az Index életébe.

Uj Péter, a Soros-blog, a 444 főszerkesztője, az Index régi vezetője

Titokzatos terv

Mint ismert, vasárnap este egy drámai hangvételűnek szánt közlemény jelent meg az Index főszerkesztőjétől. Most bizony azt érezzük, hogy a szerkesztőségünk veszélyben van - írták egy belső információkat és munkahelyi titkokat is magában foglaló cikkben. Hogy pontosan miért, és mitől lenne veszélyben a lap, arra máig nem válaszolt senki. Ami kiderült, hogy

a pazarlóan működő és egyre kevesebb bevételt termelő Index súlyosan veszteséges, még saját hirdetésszervezőjének is százmilliós összeggel tartozik.

Ez vezetett - állítólag - oda, hogy Gerényi Gábor, a régiek embere, akit Bodolai külsős tanácsadónak nevezett ki, egy átalakítási tervet közölt az Index.hu Zrt. igazgatósági tagjaival. A történet meglehetősen zavaros, hiszen azóta a kuratórium elnöke szerint a tervet elvetették, Gerényi meg már nem tanácsadó.

Bodolai László Forrás: youtube.com

A belháború áldozatai

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt ketten is távoztak az Index.hu Zrt. igazgatóságából.

Elsőként a lap főszerkesztője, akit Bodolai László, a céget tulajdonoló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnöke hívott vissza, amiért a 24-en nyilvánosságra kerültek a lapot érintő, illetve a vezetői ülésen elhangzott belső információk. A cégvezető azért döntött így, mert a főszerkesztőt "minimum közvetve felelősnek tartja" a szivárogtatásért. Így egészen speciális helyzet alakult ki: a főszerkesztőt ugyan kirakták az igazgatóságból, a szerkesztőségben viszont megtarthatta (egyelőre) vezetői tisztségét. Ezzel Bodolai kifejezetten megalázó helyzetbe hozta beosztottját.

A főszerkesztőt kedden követte Pusztay András, az Index volt vezérigazgatója is, aki - legalábbis az indoklás szerint - azért nyújtotta be a lemondását, mert nem ért egyet a cég igazgatóságában kialakult helyzettel. Ő viszont az Indextől is távozik. Utódjául Ződi Zsoltot jelölte meg Bodolai, akiről legfőbb pozitívumaként azt tartotta fontosnak közölni, hogy a barátja.

A baloldal hisztérikusan reagált

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a belháború kinek a javára dől el. Az azonban már most látszik, hogy a baloldali pártok féltik befolyásukat a legnagyobb propagandalapjukban. Ezt mutatja az is, hogy Gyurcsány Ferenc pártja azonnal hisztérikusan reagált, egy zavaros közleményben börtönnel fenyegetőzött.

Abban persze biztosak lehetünk, bárki nyeri a belháborút, azonnal hűségesküt fog tenni Gyurcsányéknak.