Az I. Debil Népköztársaság

Vágólapra másolva!
Legyen vörös: éljen a forradalom! Megadja Gábor írása az amerikai Haladók legújabb ötleteiről.
Vágólapra másolva!

Legyen vörös: éljen a forradalom!

Hogyan töröljük el a szabályokat.

Első szabály.

Nem lehet nem bájosnak tekinteni a felszabadító, forradalmi politika e fenti paradoxonát. És hogy parafrazeáljuk a Forradalom®™ egyik atyját (tudjuk, ő a borzalmakért nem felelős, csak mindazon szépségekért, amiket az eddig soha, de majdan egyszer bizonyosan megvalósuló kommunizmus ad majd a világnak), talán lehet, hogy a legtöbb forradalomnál nincs is időbeli eltolódás abban, hogy mikor lesz belőle tragédia és mikor komédia. Ami az Egyesült Államokban történik, az egyszerre mindkettő.

Mielőtt belekezdenénk, jó, ha fejünkbe véssük, hogy a mikroagresszió, a sértő szavak erőszaknak bizonyulnak, az utcai lincselés, fosztogatás, gyújtogatás viszont nem. Ezért is érthető, miért tilt be mindent a Haladás a Waczak szállótól a Macskarisztokratákig (azt hiszed, vicc, de nem), miközben szabad utat enged a felszabadító lázadásnak (Sztálin elvtárs nem tudott olyan hatékonyan satírozni, mint a politikai korrektség kulturális szovjetuniója, amiről ugye tudjuk a haladóktól, hogy csak a reakciós fantáziában létezik.)

A legfontosabb az, hogy a gyújtogatásnak, fosztogatásnak, felfordulásnak legyen morális alapja, amit aztán hashtaggel ellátva a celebvilág vörös nagyjai, a tökkelütött haladó politikusok és egyéb teremtmények igazolásként odabiggyeszthetnek minden erőszak mögé. Míg az amerikai polgárháború morális igazolása a rabszolgaság megszüntetése volt, úgy a mai lázongások erkölcsi indoka az „intézményes rasszizmus“, ami az Egyesült Államokban és főleg az ott tevékenykedő rendőri szervek körében uralkodik.

Seattle, május 30. Forrás: Twitter

Ugyan, felejtsük már el az oktondi ellenvetéseket, miszerint egészen pontosan nulla, zéró tény vagy adat támasztja alá az intézményes rasszizmust az Egyesült Államokban, hiszen egy másik forradalmi nagyságtól tudjuk, hogy helyes az, ami jó a Mozgalomnak. A Mozgalomnak morális igazságra van szüksége, még akkor is, ha az az igazság nem igaz. Ezért fölöslegesen is bíbelődünk azzal, hogy a mostani Mozgalom fedőnevéből kiindulva inkább emelni kéne a rendőrség támogatását, nem csökkenteni (nem is beszélve a rendőrség megszüntetéséről) - amennyiben tényleg a fekete életek megmentése a cél -, vagy, hogy a fekete életek védelmében inkább a Planned Parenthood abortuszklinika franchise-t kéne felgyújtani.

(Ezek a derék demokraták azért mindig megtalálják a módját, hogyan tegyenek keresztbe a fekete lakosságnak. Bár tudjuk, ez a múlt azóta már megváltozott, de korábban mégiscsak a Demokrata párt militáns szárnya volt a Ku-Klux-Klán, mégiscsak a demokraták blokkoltak minden polgárjogi kezdeményezést, aztán áttértek arra a módszerre, hogy jobb születés előtt megoldani a „nigger-kérdést“, és inkább abortuszklinikákat kezdtek építeni. Margaret Sanger, az alapító anya egy valóságos szent a haladó mitológiában, aki kimondott célként tűzte ki a fekete lakosság, khm, ritkítását eme nagyszerű hálózat segítségével. A jelenlegi demokrata elnökjelölt, Joe Biden aktívan segítette a szegregáció ügyét az azóta már megváltozott múltban, a volt KKK-vezér Robert Byrd demokrata szenátort pedig Barack Obama búcsúztatta temetésén. Gondolom, a demokraták jó haladó lévén nem ismerik föl az iróniát akkor sem, ha agyonveri őket.)

Barack Obama, Joe Biden és Bill Clinton az egykori Ku-Klux-Klan vezér Robert C. Byrd, a polgárjogi reformot obstrukcióval megakadályozni akaró nyugat-virginiai szenátor temetésén. Fotó: Fehér Ház

Seattle-ben úgynevezett „autonóm zóna“ alakult (CHAZ - Capitol Hill Autonomous Zone), ahol bedeszkázott ablakok között épül a gyönyörűséges egyenlőségelvű utópia. Legalább ízelítőt kapunk a civilizáció következő fokából, amelynek ékkövei a bedeszkázott ablakok és a telefújkált felületek freskói. A honi neokomcsi üzenőfüzetben már izgalmi állapotba is jöttek az eseményektől. Bár a kísérlet még fiatal, az elfogulatlan újságírók azonnal „igazságos önkormányzásnak“ nevezik azt az akármit, ami ott kialakult.

A helyzet tényleg olyan, mintha egy republikánus filmkészítő részben ironikus és parodisztikus antiutópiát írt volna (ugyan, a Vörös hajnal kutyafüle). Az „autonóm zóna“ olyan, mint egy hippi, ligetvédős lakásszínház és a kommün sajátos keveréke. A neokomcsi ujjongás szerint „a rendőrség mentes társadalmi kísérlet egyelőre sikeresnek látszik (értsd: még nem gyújtották magukra az egész városrészt - M. G.). A parkokban és az utcákon beszédeket mondanak, verseket olvasnak, koncerteket tartanak, a gyerekek krétarajzokkal díszítik az utcát. Kedden este egy ingyenes filmvetítés keretében Ava DuVernay „13th” című dokumentumfilmjét vetítették, ami az afroamerikaik és az igazságszolgáltatás kapcsolatáról szól“.

Meg persze szobrokat döntögetnek és felszámolják a „fehér irodalmat“, satöbbi, na de arról se nagyon szeretnek beszélni, hogy az intézményes elnyomás és éhezés vezeti a felháborodott tüntetőket Amerika-szerte arra, hogy ingyen szerezzék be a legújabb iPhone-t meg a négyszáz centis lapostévét.

A helyzet egyenesen mesés, nehéz elképzelni, hogyan lehet fokozni, és hogyan lehet minden még ennél is szebb!

Miközben a gyönyörűséges utópia épp kibontakozik Seattle belsejében (bár azért budikat mégis a tűzoltóság hozott, megakadályozva azt, hogy a város latrina-illatban fürdőzzön), aközben a „rendet“ egy Raz Simone nevű fekete rapper/hadúr tartja fönn, fegyverrel. (Erről az epizódról természetesen az utópiakrónikák nem számolnak be.) És nem, nem a gonosz alt-right média nevezte el hadúrnak, hanem ő saját magát nevezi annak. Tehát egy hippi-kommunista kísérlet, ahol egy nagydarab afrikai hadúr járőrözik. Aki mellesleg olyan költőféle is, ahogy annak idején Uljanov elvtárs. A 4chan nem tudna ilyen sztorit kiköpni magából.

Raz Simone a Facebookon pózol

A kísérlethez persze óriási szükség van a debil demokrata városvezetőkre, akik önként adják át fegyveres „haduraknak“ saját városaik egyes részeit, illetve önként szerelik le a rendőrséget. (Így legalább érthetővé válik, miért rimánkodnak azért a demokraták, hogy az állam fegyverezze le az amerikai lakosságot. Eddig az volt az érv, hogy arra való a rendőrség, hogy megvédje a polgárokat. Ez a mondás sem érvényes most már - tetszenek tudni, az új múlt -, a lefegyverzett amerikai polgárokat majd megvédik az autonóm zónák Raz-hoz hasonló hadurai.)

A kép az "autonóm zóna" határán készült. Fegyverrel a "hadúr" egyik "járőre" Forrás: Twitter

Ez az egész persze tragikus, de azért próbáljuk meg élvezni, mi legalább messze vagyunk. Drukkoljunk, most talán sikerül! Jövő héten talán az alapjövedelmet is bevezetik. Aztán lássuk, kitart-e a kísérlet legalább 133 napig. Néhányan segíthetnének ebben, például Kanada elismerhetné az I. Debil Népköztársaságot Seattle szívében. Talán még egy korridor is építhető.

Reméljük, azért George Clooney-tól Alyssa Milanóig mindenki beköltözik az autonóm zónába, hogy megmártózhasson Utópia habjaiban. Valami ilyesmiért könyörögtek szüntelenül a Twitteren.

Tessék.