Nem veszélyezteti az egyetemi autonómiát és a művészeti szabadságot a működési modellváltás

MOME egyetem
Budapest, 2016. április 20. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) épülete a főváros XII. kerületében, a Zugligeti út 9-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Kollektív szerződéssel védi meg dolgozóit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, hogy egyetlen munkavállaló se járjon rosszabbul az intézmény fenntartóváltása után. Erről Fülöp József rektor beszélt a Magyar Nemzetnek. Szerinte az alapítványi működtetésben sem sérülhet a művészeti szabadság, a legfontosabb oktatási és tudományos döntéseket pedig ezentúl is az egyetem szenátusi testülete fogja meghozni. Várhatóan bővül a képzési paletta is, a klasszikus alap- és mesterszakok mellett ráadásul gyorsabban elvégezhető, rövidebb ciklusú képzések indítását is tervezik - olvasható a lap online oldalán.
Vágólapra másolva!

Nem veszélyezteti az egyetemi autonómiát és a művészeti szabadságot a működési modellváltás. A változásokat mi magunk kezdeményeztük még 2015-ben – mondta a Magyar Nemzetnek Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektora. Az intézmény egyike azoknak az egyetemeknek, amelyek augusztustól kikerülnek az állami körből, és vagyonkezelői alapítvány fenntartásában folytatják működésüket. Ez érinti többek közt a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is (SZFE), amely hetek óta hangos akciókkal tiltakozik a lépés ellen, miközben a többi érintett egyértelműen előnyösnek ítéli a rá váró változást.

- fogalmazott a rektor, aki a váltás egyik nagy előnyeként említette, hogy míg most évente tudják meg, hogy hány államilag támogatott ösztöndíjas helyet kapnak az aktuális tanévre, ezentúl több évre előre tudnak tervezni, hiszen hosszabb távú megállapodást kötnek az állammal.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) épülete a főváros XII. kerületében, a Zugligeti út 9-ben Forrás: MTI/Róka László

Fülöp József azt is elmondta, hogy szerinte fontos az is, hogy könnyebbé válnak a partneri együttműködések. A szigorú államháztartási megkötések miatt eddig nehezebben tudtak kötelezettséget vállalni, ami bizony gondot okozott például a szellemi tulajdonok kezelésénél. Amikor a piaci partnerekkel valamilyen közös termékfejlesztésen dolgoznak, nem mindegy, ki hogyan részesül a javakból.

Az egyetem tudományos, kutatási és innovációs képessége a várakozásaik szerint további lendületet vehet, hiszen nagyobb lesz az önállóságuk,

s a MOME három pillérének, az Akadémiának, az Innovációs Központnak és a Technológiai Parknak egymást kiegészítő tevékenysége sokkal eredményesebb lehet, a MOME egésze hatékonyabban működhet - ismertette Fülöp József a lapnak nyilatkozva.

A rektor szerint az oktatási és művészeti szabadság semmiképpen nem sérülhet, továbbra is megmarad az intézményben megszokott önkormányzatiság, a legfontosabb oktatási és tudományos döntéseket ezentúl is a szenátus testülete fogja meghozni. Jelezte: nem szűnnek meg a jelenlegi – egyébként rendszeresen túljelentkezéssel induló – szakjaik, sőt inkább a képzési paletta bővülése várható.

- jegyezte meg. Az egyetemet fenntartó vagyonkezelői alapítványról Fülöp József elmondta, hogy a kuratórium tagjait már kiválasztották, csupa, a szakmából érkező szakembert, így például a testület tagjai közé beválasztották a MOME korábbi és jelenlegi rektorát is.

A modellváltással az oktatók és az egyetem más dolgozói közalkalmazotti státusból munkavállalói státusba kerülnek. Ez azonban Fülöp József szerint nem jár hátrányos következményekkel. Mint mondta, az egyetemen kollektív szerződés készült,

az új működési rendben egyetlen munkavállalónak sem lehetnek a mostaninál rosszabb munkakörülményei.

A szerződést várhatóan augusztus 1. előtt írhatják alá a felek.