A családpolitikával szemléletváltás is történt

Címlap hírtv
Vágólapra másolva!
Egyéves a Családvédelmi Akcióterv, és a statisztikák szerint egyre több baba születik, valamint a házasságkötések száma is megugrott. A Hír TV Címlap című műsorában Tisóczki Flóra, a Pesti Srácok újságírója, Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és az Origo munkatársa, Kroó Zita arra keresték a választ, hogy a javuló tendencia a kormány családpolitikájának vagy a fiatalok szemléletváltásának tudható-e be.
Vágólapra másolva!

Csupa újdonsággal indult el egy évvel ezelőtt a Családvédelmi Akcióterv – mondta Novák Katalin korábban a Hír TV-ben, példaként említve a Babaváró Támogatást, ami a fiatal házasoknak 10 millió forint megelőlegezett támogatást ad, három gyerek születése esetén pedig nem kell visszafizetni. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy ez egy olyan lehetőség, ami

soha nem volt korábban Magyarországon, de nemzetközileg sincs hasonló.

Párkányi Eszter szerint az elmúlt egy év mondható korszakváltásnak, ugyanis korábban egy úgynevezett „szociális osztogatás" volt jelen Magyarországon, amit egy ösztönző támogatás váltott fel. Az Alapjogokért Központ elemzője úgy fogalmazott:

Korszakváltást jelent az egy éve elérhető Családvédelmi Akcióterv Forrás: Origo

Az Origo munkatársa szerint nagyon is sokat számítanak a támogatások a családalapításkor, de nem csak akkor, amikor valaki a családalapítás előtt áll. Kroó Zita úgy véli:

akiknek már vannak gyermekeik, de eddig nem mertek többet vállalni, a támogatásoknak köszönhetően most lehet, hogy elhatározzák magukat.

Tisóczki Flóra emlékeztetett, hogy Novák Katalin bejelentette, számolhatunk azzal, hogy hamarosan jön a Családvédelmi Akcióterv 2.0, tehát még több támogatásra számíthatnak a családok.

Arra a kérdésre, hogy más országok miért nem fordítanak ekkora figyelmet a családok támogatására, Párkányi Eszter úgy reagált, hogy máshol a kormányok általában négyéves ciklusokban gondolkodnak, amíg Magyarország miniszterelnöke bejelentette, hogy 2030-ig tervez. Hosszú távban gondolkodnak, ezért hosszú távon próbálják a magyar emberek és az ország sorsát jobb irányba fordítani, és ehhez a demográfiai fordulat is szükséges.

Egy szemléletváltás is történt, ugyanis, a kormánynak az az üzenete, hogy a családok és a magyar nemzet fontos – reagált Kroó Zita, hozzátéve, hogy a költségvetésnek egy igen nagy részét fordítja a kormány a családokra, amit más országok kormányai nem mertek meglépni. Nálunk viszont meghallgatásra leltek azok, akik az anyagiakat hozták fel a családalapítás gátjaként.