Cukorkákból és ingatlanokból szedte össze tízmilliárdjait Futó Péter

Vágólapra másolva!
Közel 100 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik napjainkban Futó Péter. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének a vezetője korábban az édességiparban mozgott, a Kádár-korszak végén indult be az üzlet. Ezt követően ment át az ingatlanpiacra, és ekkor vált milliárdossá. Futó korábban nagyon jó kapcsolatot ápolt egy volt SZDSZ-es miniszterrel, cégtársak is voltak. A vörösbárókat bemutató sorozatunk következő részét olvashatják.
Vágólapra másolva!

Futó Péter az ELTE TTK matematikus szakán végzett, a matematikai tudományok kandidátusa. Első munkahelye az Építéstudományi Intézet (ÉTI), ahol 15 évig dolgozott. Az 1990-es évek elején megalapította a Fundy édesipari vállalkozást, amelyet 1999-ben eladott egy holland társaságnak. Fiával, Gáborral 2001-ben indította el a Futureal ingatlanfejlesztő cégcsoportot, amelynek ma is társtulajdonosa.

Jelenlegi becsült vagyona 97,1 milliárd forint.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke 2008 óta. De nézzük részletesen, hogyan alakult az egyik ismert vörösbáró élete.

A Kádár-rendszer alkonyán indult meg a nagy ugrás

A fellelhető források alapján írjuk: matematikusként, az ÉTI-ben helyezkedett el 1969-ben. Az ÉTI-ben matematikusként ugyan nem foglalkozott ingatlanfejlesztéssel, a házgyári elemek logisztikai számításaival viszont igen. A tudományos munkát sem hanyagolta, doktori disszertációja elfogadása után 1979-ben matematikából megkapta a kandidátusi fokozatot. Futó Péter mégsem szerzett hírnevet matematikusként, mert 1984-ben, édesapja halála után döntést kellett hoznia: marad tudományos kutató az ÉTI-ben, vagy kiváltja a kisipart és továbbviszi a családi cukorkaüzemet. Végül a 30-40 négyzetméteren termelő cukorkakisüzemet választotta, amellyel már a nyolcvanas évek közepén többet lehetett keresni, mint a jól fizető ÉTI-ben.

A nyolcvanas évek második felében a Futó Péter által vezetett cukorkaüzem egyre jobban ment.

Felfutott az export is, először az osztrák piacra sikerült bekerülni a csavart cukorkával, s aki exportált, annak sok mindent megengedtek a Kádár-rendszer végén, így már vagy fél tucat dolgozót foglalkoztatott a cukorkaüzem. „A külkereskedelem fortélyait, így az akkreditív megbízással járó ismereteket is megtanultam, az utóbbit Erdélyi Zsigmond Gábortól, a Magyar Külkereskedelmi Bank későbbi vezérigazgatójától” – mondta Futó Péter.

Jól látszik tehát, hogy Futó jó viszonyt ápolt a Kádár-rendszer vezetőivel, és enyhén szólva a rendszerváltás után sem szorult partvonalon kívülre baloldali kapcsolatai segítségével.

Futó Péter (jobboldalt) vagyona mára több mint 90 milliárd forintra nőtt Forrás: MTI/Beliczay László

A nyereséges tevékenység nagyobb befektetéseket is lehetővé tett, a rendszerváltás előestéjén először a Fundy céget alapította meg, majd 1995-ben (a berendezésekkel együtt) készpénzért vásárolta vissza édesapja édesipari üzemét.

Az ötszáz főt foglalkoztató édesipari Fundy cég forgalma tíz év alatt a kétszázszorosára nőtt, a profit elérte az egymilliárd forintot.

Az első ingatlanbefektetés: a FolkArt megvásárlása

A Fundy jelentős készpénztermelő képessége lehetővé tette Futó Péter számára, hogy 1992-93-ban felvásárolja a népművészeti profillal és hatvan ingatlannal (pontosabban bérleti joggal) rendelkező FolkArt Rt. (korábbi nevén Népművészeti Vállalat) több száz kézben lévő részvényeit. Mivel a megvásárolt cég alig termelt nyereséget, Futó úgy döntött, hogy megvásárolja az ingatlanokat (húszat sikerült), illetve ahol erre nem volt lehetőség, ott eladta a bérleti jogot.

Majd a boltokat bérbe adta azoknak a dolgozóknak, akik azokat üzemeltették, vagy azokon a helyeken, ahol erre a munkatársak nem vállalkoztak, más bérlőknek hirdette meg.

Így lett vezető ingatlanfejlesztő

Miután 1999-ben Futó Péter egy holland társaságnak eladta a Fundyt, tehát jelentős készpénzzel rendelkezett, így a korábban vázolt gondolat (azaz lokális multinacionális méretű céget kell létrehozni) jegyében hozzálátott az ingatlanfejlesztéshez. „Levadásztam egy kiváló szakembert, a közgazdász Földi Tibort – aki azóta is vezeti a Futureal lakóingatlan-fejlesztéssel foglalkozó leányvállalatát, a Cordiát –, s vele elkezdtük a budai hegyek lábánál fekvő telken az ingatlanfejlesztést. Ez volt a La Siesta 1 lakópark. Ketten felépítettünk, majd eladtunk 86 lakást, pontosabban menedzseltük. Még szó sem volt fővállalkozásról, vagy valami hasonlóról, a vállalkozás La Siesta ingatlanfejlesztési projekt néven futott (a beruházás értéke 10 millió euró volt)” – mondta korábban Futó.

Ezek a projektek amolyan kezdeti, kísérleti lépésnek voltak tekinthetők, hiszen a Futureal ma már évente csak Budapesten több mint ezer lakást épít, illetve ad el.

Futó Péter Gyurcsány Ferenccel is egyeztetett a 2010 előtti években Forrás: NOL.hu

2009-ben a baloldal által okozott gazdasági válság mélypontján Futó Péter sürgette a strukturális reformokat, és hosszú távon fenntartható finanszírozási rendszerek kiépítését. "Erősíteni kell az innovációt, át kell alakítani az egészségügy és az oktatás rendszerét, egyszerűsíteni és átláthatóbbá kell tenni az adórendszert, és

emelni kell a nyugdíjkorhatárt."

Futó Péter és a baloldal kapcsolatát jól mutatja, hogy Kákosy Csaba, az SZDSZ egykori gazdasági miniszterének egykori társaságában, az Omega 99 Ingatlanforgalmazó Kft.-ben társként volt jelen. Futó a Gyurcsány-kormány alatt többször is egyeztetett a bukott baloldali kormányfővel, közös sajtótájékoztatót is tartottak akkor.

Az elmúlt évek során több irodaházat adtak át Budapesten és vidéken, továbbá napjainkban is több helyen építkeznek. Az ingatlancélú pénzügyi befektetések közül említésre méltó a bukaresti ParkLake Plaza, valamint az egyesült államokbeli Southfield Town Center is. A párfős vállalkozásból az elmúlt 17 évben nemzetközi vállalatcsoporttá alakult.