Magyarország a turisztikai piac visszarendeződésének nyertese lehet

Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy a turisztikai piac visszarendeződjön, és Magyarország ennek nyertese legyen, élményt kell adni az embereknek, Magyarország vonzó turisztikai célpont és azért nem felejti el a világ, hogy utazni, élményeket gyűjteni különleges, és erről az örömforrásról az emberek nem fognak lemondani - minderről Tiborcz István nagyvállalkozó beszélt a Portfoliónak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Tiborcz a koronavírus-járvány okozta válsággal kapcsolatban elmondta: nem bánta meg, hogy a turizmusba fektetett. Eredetileg sem egy-két évre, hanem inkább tíz-húsz évre tervezett, vagyis tényleg hosszú távú befektetői szemlélettel közelített a szektorhoz – magyarázta a Portfoliónak.

Az új rend szimpatikusabb lehet

Tiborcz István szerint másfél-két éven belül helyreáll a krízis előtti állapot. Mindig, amikor megbolydul valami, akkor lehetőség van arra, hogy az új rend szimpatikusabb legyen – mondta.

Azok a szállodák működnek egyre jobban és persze egyre nyereségesebben, amelyek képesek jellegzetes, helyi élményt nyújtani, képesek a vendégeket „önmaguk miatt" is bevonzani.

mondta Tiborcz, példának hozva, hogy a Vörösmarty téri Marriott például egy 230 szobás, de építészeti szempontból is különleges szálloda lesz, és kialakítanak benne 36 olyan lakást is, amelyet – ha például valaki Budapestre jön dolgozni, de nem szállodában akar lakni – akár több hónapra is kivehet majd.

Július 15-től lehet foglalni a turai kastélyban

A lapnak elárulta azt is, hogy elkészült a turai Schossberger kastély, és a BOTANIQ Turai Kastély nevet kapta. A projektről mesélve elmondta, A BOTANIQ 19 szobás szálloda és exkluzív rendezvényhelyszín, amely kiválóan alkalmas esküvők, konferenciák, tréningek megtartására.

tette hozzá. A terveik szerint július 15-én nyitják a szálloda foglalási rendszerét.

Tiborcz István a legújabb terveiről is beszélt Forrás: MTI/Burger Barna

Rozsdaövezeti rehabilitáció

A beszélgetésben szó esett arról is, hogy Tiborcz április végén kiszállt az Appeninn Nyrt.-ből. A döntésről úgy nyilatkozott: „Az Appeninn eladása mögött egyértelmű szándék állt, és nem a legjobb piaci időpontot kerestem. A cég menedzsmentje állami forrásra pályázott és nyert is. Megítélésem szerint ezt nagyon helyesen tette, hiszen ha nem így tesz, nem szolgálja a cég érdekeit, hátrányba kerül a többi piaci versenytársával szemben, illetve megfosztja kisbefektetőit is az e források segítségével megvalósított fejlesztések hosszú távú üzleti hasznától. Én azonban úgy ítéltem meg, hogy nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer."

Arról, hogy a befolyt összeget, milyen befektetésekre költötte, annyit árult el: „még nem született annyi döntés, hogy azonnal elköltöttem volna a befolyt vételárat, de az igaz, hogy most dinamikus a piac, vannak lehetőségek, mi is folyamatosan figyeljük a kollégáimmal a piacot." Az viszont kiderült:

Tiborcz István azt is mondta, bizonyos projektjeiben a kritikusai segítik a leginkább, mert a annyit írt róla a sajtó, hogy sokan keresik meg emiatt a legkülönbözőbb projektekkel kapcsolatban.

Az Airbnb-ről szólva azt mondta, ez a piac kétségtelenül szabályozatlan, nem ritka az adóelkerülés, a szabályok be nem tartása, a nem megfelelő körülmények, viszont ténylegesen létezik egy olyan turisztikai igény, amelyet ez a szegmens tud elsősorban kielégíteni, ez pedig egy pozitív szerep. A megfelelő arányokat, az egyensúlyt kell megtalálni, az államnak és a piacnak közösen.Ő maga is gondolkodik azon, hogy beszáll ebbe a piacba.