Megújult a budapesti Egyetemi templom

Budapest, 2020. szeptember 6. A megújult fővárosi V. kerületi Egyetemi Kisboldogasszony-templom 2020. szeptember 6-án. Több mint egymilliárd forint állami támogatásból újult meg a barokk épület. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Több mint egymilliárd forint állami támogatásból megújult a Budapest V. kerületében lévő Egyetemi Kisboldogasszony-templom. A barokk épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg vasárnap szentmise keretében.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: az Egyetemi templom és a mellette lévő Központi Papnevelő Intézet a kereszténység élni akarásának szimbóluma, megmutatja, hogy a kereszténység nemcsak "poros múlt", hanem a tudomány közvetítője és a szépség megteremtője is.

Az államtitkár felidézte: I. Lipót császár, miután Magyarország felszabadult a török uralom alól, ígéretet tett, hogy

annyi templomot építtet, ahányat a törökök elpusztítottak.

A megújult fővárosi V. kerületi Egyetemi Kisboldogasszony-templom 2020. szeptember 6-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Három évtizeddel később tették le az épület alapkövét, amely felépülése óta "szolgálja előbb pálos, majd egyetemi templomként hitünket". Kitért arra, a rendszerváltozás után is közel három évtized telt el, hogy egy "másik pusztító időszak, a kommunizmus" bukása után részben megújulhatott a templom.

Ha nem lennének kispapok, a hitet továbbadó fiatalok, minden munkánk hiábavaló lenne, mert értékeket ugyan menthetnénk, de a kereszténységet csak veletek együtt tudjuk továbbadni - tette hozzá Soltész Miklós.

Erdő Péter szentbeszédében a "magyar Czestochowának" nevezte a templomot és a mellette lévő hajdani pálos kolostort.

Orgona a megújult fővárosi V. kerületi Egyetemi Kisboldogasszony-templomban 2020. szeptember 6-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Elmondta: a templom főoltárát a czestochowai fekete Mária-kegykép másolata díszíti. Ez a Szűz Mária-ábrázolás úgynevezett hodegitria, amely arra utal, hogy Mária vissza tudja vezetni a keresztény közösséget olyan városokba és olyan tájakra, ahonnan elüldözték.

- fogalmazott.

A bíboros reményét fejezte ki, hogy a templom, ahol nagy teológusok és szentéletű papok hívők sokaságában tartották beszédeikkel a lelket, újra erőt és kegyelmet sugároz majd mindenki számára.
A részleges felújítás 2019 májusában kezdődött. A munkálatok során megtisztították és kijavították a toronysisak rézburkolatát, restaurálták a szobrokat, felújították a sekrestyét, kicserélték a padlóburkolatot és korszerűsítették a fűtési és elektromos rendszert.

Főhajó a megújult fővárosi V. kerületi Egyetemi Kisboldogasszony-templomban 2020. szeptember 6-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A templomot és a mellette lévő kolostort a pálosok építették. A kolostort 1715-ben kezdték építeni, a templom alapkövét 1725-ben rakták le. Az építést Drenker Mátyás, Mayerhoffer András, majd Siegl Márton mester vezette. Az első szentmisét 1742-ben mutatták be az épület falai között, a tornyok 1768-ban, illetve 1771-ben készültek el. 1786-ban, a pálos rend feloszlatása után, a templom a Pázmány Péter Egyetem temploma lett, 1803-tól az egyetem és a - pálos kolostorban létesített - Központi Papnevelő Intézet közös temploma.