Soltész Miklós: Tíz év alatt 16 ezer új óvodai hely jött létre

SOLTÉSZ Miklós; SIMON Miklós; SESZTÁK Oszkár; MÁTÉ Antal; PALÁNKI Ferenc
Nyírbátor, 2020. szeptember 1. Rácz Tiborné intézményvezető, Máté Antal polgármester, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspök, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke és Kissné Hajósi Anikó óvodavezető (b-j) átadja az 505 millió forintos beruházással megépült Báthory István Katolikus Óvodát Nyírbátorban 2020. szeptember 1-jén. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Tíz év alatt 16 ezer új óvodai hely jött létre Magyarországon - ismertette Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor új római katolikus óvodájának keddi átadásán.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az 505 millió forint értékű, nagyrészt kormányzati támogatással megvalósult beruházás fontosságát kiemelve elmondta, hogy az új óvodai helyekre szükség volt és a továbbiakban is szükség lesz, ezért a kormány a katolikus és a református, majd - egy új megállapodás alapján - az evangélikus egyház számára lehetővé tette, hogy korszerűsítsék a régi óvodák épületét és újakat építsenek.

Az államtitkár az ünnepségen a tanév elindulására kitérve arról beszélt, hogy a nappali tagozaton 1,2 millió gyerek kapja meg ingyen a tankönyveket, ami sok család számára jelent nagy segítséget. Legalább ilyen fontos, hogy

a rászoruló és hátrányos helyzetben élő családok, valamint a nagycsaládosok gyerekeinek ingyenes étkeztetést biztosítanak;

az erre fordított támogatások összege

az elmúlt években 27 milliárdról 87 milliárd forintra emelkedett.

A koronavírus-járvány előtt a méregzöld természetvédők között az az elképesztő gondolat terjedt el - fogalmazott -, hogy az édesanyáknak nem kellene szülniük, a családoknak nem kellene gyermeket vállalniuk, mert ezzel az emberek a saját környezetüket pusztítják.

Rácz Tiborné intézményvezető, Máté Antal polgármester, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspök, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke és Kissné Hajósi Anikó óvodavezető (b-j) átadja az 505 millió forintos beruházással megépült Báthory István Katolikus Óvodát Nyírbátorban 2020. szeptember 1-jén Forrás: MTI/Balázs Attila

Az államtitkár érthetetlennek nevezve ezt a törekvést azt mondta, a család gondoskodása, valamint az óvodában és az iskolában dolgozók munkája rengeteget ad a gyerekeknek, ez pedig sokszorosan felülírja ezt a gondolkodást.

- jelentette ki Soltész Miklós.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspök azt mondta, hogy Jézus szándékai szerint a gyerekeinknek példaképeknek kell lenniük előttünk, a felnőtteknek pedig meg kell őrizniük magukban a gyereki lelkületet. Jézus áldása kihat a felnőttekre is, mindazokra, akik foglalkoznak, nevelik és gondozzák a gyerekeket, amiért köszönet jár nekik - tette hozzá.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, a 33 települést számláló választókerületben 45 közoktatási-köznevelési intézmény érintett valamilyen épületkorszerűsítési vagy építési beruházással.

A fejlesztések összege 13 milliárd forint, amiből huszonnégy iskola, tizenhárom bölcsőde és nyolc óvoda újul meg vagy épül fel.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés kormánypárti elnöke és Máté Antal (Nyírbátor Jövőjéért Egyesület-MSZP-Párbeszéd-Momentum-Össszefogás Megyénkért-DK), Nyírbátor polgármestere is.

A Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium intézményeként működő új óvoda megépítését a kabinet 475 millió forint pályázati támogatással segítette. A modern csoportszobákkal, játszóudvarral, tornateremmel és eszközökkel ellátott intézménybe 78 gyerek jár, nevelésükről pedig tíz óvodapedagógus és dajka gondoskodik.