Orbán Viktor: Európa ma Közép-Európában épül

Komáromi híd átadása 2020.09.17. Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
A Duna nem elválasztja, hanem összeköti a szlovák és a magyar nemzetet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a komáromi Monostori híd átadásán. A magyar kormányfő kijelentette, hogy a közép-európai térséget a magyaroknak, a szlovákoknak, a cseheknek és a lengyeleknek kell megszerveznie, különben azt idegenek teszik meg. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor arról beszélt a Monostori híd átadásán, hogy a hídépítés a jövő építése is, és vírus ide vagy oda, az országoknak, így Magyarországnak is működnie kell. A Duna nem elválasztja, hanem összeköti a szlovák és a magyar nemzetet - tette hozzá. A második Duna-hidat adhatom át, mivel korábban az Esztergom-Párkányt összekötő hidat adhattam át - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a történelem a magyarokat arra tanította, hogy csak egymással szövetségben lehetünk sikeresek.

Csak a csehek, szlovákok, a lengyelek és a magyarok tudják ezt a térséget megszervezni - tette hozzá. A kormányfő szerint az unió most egy fantasztikus beruházásban vett részt, és az egyik legjobb befektetés.

Orbán Viktor miniszterelnök a komáromi híd avatásán, 2020. szeptember 17-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Orbán Viktor: Ezek a legfőbb tervek

2025-re kilenc magyar autópálya éri el az országhatárokat - jelentette be a kormányfő. A magyarokat az a feladat izgatja, ami még előttük van, és ezért nincsen elégedett magyar - tette hozzá. A hídról az jutott eszembe, hogy még óriási nagy terv van előttünk, és ezt meg kellene valósítani.

- tette hozzá. A másik nagy terv egy vasúti hálózat megépítése, ami a V4 országainak a fővárosát köti össze - mondta a magyar kormányfő.

Ez a híd két állam osztatlan közös tulajdona, és ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Magyar szempontból nézve a magyar-szlovák gazdasági együttműködés soha nem látott magasságot ért el. Több ezer embernek adnak munkát a szlovákiai cégek - tette hozzá. Orbán Viktor kijelentette, hogy Európa ma Közép-Európában épül.

Matovic: Hidat építünk a két nemzet között

Igor Matovic, Szlovákia miniszterelnöke kijelentette, hogy nagyon furcsa helyzet, hogy pont a lezárások idején egy hidat adnak át.

Hidakat építünk a két nemzet között, amik össze is fognak minket kötni - tette hozzá Matovic. Az országaink lakosai évszázadokig egy határ között éltek, és száz évvel ezelőtt olyan történt, amikor a Duna határt képezett - mondta Matovic.

- tette hozzá.

95 méter magas a pilon

A híd alapkövét 2017. október 17-én tették le. A híd pályaszerkezetének első három elemét 2018. június 11-én emelték a helyére. Az egyenként 165 tonnás alkotórészeket lengyel, cseh és szlovák részegységekből Csepelen állították össze. A teljes híd 37 hasonló elemből áll, ezek összsúlya 5400 tonna. A hidat tartó pilon 2400 tonnás és közel 95 méter magas lett.

A kivitelezők a szerkezet legmagasabb pontját 2019. november 11-én érték el. Az épülő híd utolsó pályaelemének 2019. december 3-ai elhelyezésével teljessé vált a kapcsolat a magyarországi és szlovákiai partok között. 2020. május 16-án lezajlott a híd statikus próbaterhelése.