Szávay István beismerte, amit eddig senki a Jobbikban: harc van a pártban

Szávay István jobbikos képviselő, Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is beismerték: komoly nézetkülönbségek alakultak ki az ellenzéki összefogás mikéntjével kapcsolatban a Jobbikon belül - ez derül ki Szávay István legújabb posztjából. Idáig még egyetlen jobbikos politikus sem merészkedett el, a párt volt országgyűlési képviselője borította a bilit. 
Vágólapra másolva!

"A polgári kormány leváltásának megfelelő módjáról, a Jobbik politikai karakteréről és az eszmei-ideológiai kérdések hangsúlyosságáról lehetnek eltérő elgondolásaink a párton belül"

Ezekkel a sorokkal próbált visszavágni Szávay István a jobbikos belviszályról és feleségének újpesti megbízásával foglalkozó cikkeinkre.

Mint ismert, a közelgő tisztújítás alaposan felkorbácsolta a kedélyeket a szebb napokat látott párton belül. Nem véletlenül: a szervezet január 25-i kongresszusán a küldötteknek súlyos döntéseket kell hozniuk, többek között az új elnök személyét, az elnökség tagjait választják ki, és a szervezet 2022-es parlamenti választási stratégiáját határozzák meg. Az már korábban is világos volt, hogy Jakab Péter frakcióvezető, eddigi egyetlen elnökjelölt a totális ellenzéki összeborulásban látja a Jobbik jövőjét, de ahogy az várható volt, politikája komoly ellenállásba ütközött. Szávay körül komoly erőcsoport alakult ki, amelynek első számú célja a Jobbik maradék, önálló entitásának megőrzése, és az ellenzéki együttműködés feltételekhez való kötése.

Szávaynak sikerült a bravúr: legújabb bejegyzésében amellett, hogy elismerte, törésvonalak vannak a Jobbikon belül, egy mondatban háromszor ment neki legfőbb pártbeli ellenfelének, Jakab Péternek. Szerinte a szervezeten belül vitázni kell

  • a kormányváltás "megfelelő módjáról";
  • Jobbik politikai karakteréről;
  • az eszmei-ideológiai kérdések hangsúlyosságáról.

Gyakorlatilag ez a három pont adja Jakab politikájának lényegét: a miskolci politikus feltétlen híve a teljes ellenzéki összeborulásnak (ő volt az, aki jobbikos politikusként elsőként mutatkozott együtt Gyurcsány Ferenccel), akár a DK-val való egyezkedés árán is. Programjából pedig az vehető ki, hogy az ideológiamentesség meghirdetésével elvenné a Jobbik eddigi karakterét, elhárítva az akadályokat a balliberális pártokkal való együttműködés elől. Szávay rejtélyesen fogalmazva rámutatott: az ellenfeleket nem a Jobbikon belül, hanem a Fideszben kell keresni, azt sejtetve, nem mindenki van ezzel tisztában.

Mindenképpen érdekes, hogy legfőbb bizalmasai, Bencsik János parlamenti képviselő, budapesti elnök és Stummer János, országgyűlési képviselő megosztotta írását, rajtuk kívül azonban más nem.

Korábban egyébként Jakab ennél jóval finomabban fogalmazva már foglalkozott a szervezeten belüli nézetkülönbségekkel, egyik bejegyzésében azt írta, "a Fidesz nagyon nem szeretné, ha én és a csapatom vezetné neki a pártot." Ebből pedig az következik: létezik egy másik csapat is.

Mekkora valójában az egység? Szávay István jobbikos képviselő és Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője látható a képen Forrás: MTI/Kovács Tamás, Illyés Tibor

A összeütközések ellenére van, ami közös a két oldalban: Szávay felesége az ellenzéki vezetésű, újpesti önkormányzatnál kapott munkát, Jakab asszisztense pedig súlyos pénzeket vihet haza.