Kicsoda a baloldal saját munkavállalóit lelövéssel fenyegető borsodi jelöltje?

Bíró László, vadászat
Vágólapra másolva!
Október 11-én időközi választásokat tartanak Szerencsen, ahol a közös baloldali jelölt az a Bíró László, aki az utóbbi időben több felháborító ügy főszereplője volt. Először rasszista, antiszemita megnyilvánulásai kerültek elő, majd kiderült, saját dolgozóit agyonlövetéssel fenyegette. A baloldali pártok közösen jelölték Bírót, és annak ellenére sem voltak hajlandóak visszavonni támogatásukat, hogy erre több baloldali értelmiségi is felszólította őket. 
Vágólapra másolva!

Botrányos politikust indít a baloldal Borsodban

Október 11-én országgyűlési képviselőt választanak Borsod megye hatodik választókerületében. A Fidesz Koncz Zsófiát, a tragikus balesetben meghalt Koncz Ferenc lányát indítja, míg a teljes baloldal Bíró László mögé sorakozott fel, aki korábban többször tett rasszista, antiszemita megjegyzéseket, és megfenyegette saját munkavállalóit, hogy lelövi őket.

Bíró a Jobbik tagja, de saját pártja logóját nem használhatja a szavazólapon, mert

a Nemzeti Választási Bizottság augusztusban visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét, mivel a pártban akkora káosz van, hogy a megválasztott elnököt, Jakab Pétert be sem jegyeztették elnöknek szabályosan.

Bíró László Forrás: facebook.com/Bíró László

Bíró Lászlóról sokat elárulnak azok a botrányos ügyek, amelyek az elmúlt hetekben derültek ki róla.

A volt alkalmazottai a Hír TV Informátor című műsorában elmondták többek között, hogy Bíró többször nem fizette ki a bérüket, volt olyan is, akinek a mai napig százezrekkel tartozik. A baloldal jelöltje többször fenyegette meg a neki dolgozó varrónőket. Egyszer a varroda közepére állva mondta azt, hogy agyonlövi a dolgozókat, ha a bérüket követelik, egyszer pedig telefonon mondta ezt nekik.

Bíró ugyanis csődbe vitte a cégét.

Szeptember elején álltak először a nyilvánosság elé akkor a még nevük titokban tartását kérő varrónők. Közülük volt olyan, akinek a mai napig több százezer forinttal tartozik. Ott mondták el először, hogy
egykori főnökük puskával kezdett el fenyegetőzni a varroda közepén, amikor számon kérték rajta az elmaradt fizetéseket.

A varrónő visszaemlékezése szerint Bíró azzal támadt rájuk, hogy "hozza a puskáját és menekülhetnek." Egyikük még arról is beszélt, hogy

a politikus 2015-16 környékén úgy adta el egyik ismerősének a varrodai eszközöket, hogy az nem is volt a tulajdonában.

Bíró László cégével, a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezettel ráadásul 2014 áprilisa és 2015 októbere között mintegy ötvenmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást vett fel az államtól, a Bérgarancia Alapból. Ezeket azonban nem a fizetésekre fordította, hanem megtartotta magának.

2016-ban Bíró egy strómannak játszotta át a társaságot, akinek akkor hét olyan cége volt, amely kényszertörlés vagy felszámolás alatt állt.

A baloldal maradék hitelességét is elvesztette a náci eszméket valló jelölt támogatásával

Bíró Lászlóról az is kiderült, hogy - nyugodtan mondhatjuk így - nyíltan náci nézeteket vall. Korábban egy Facebook-bejegyzésében a szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi és lengyelországi - szerinte zsidó származású - turistákat nevezte "tetűcsúszdásoknak", akiktől állítása szerint a kutyái is megvadulnak, ha elsétálnak a háza előtt. Azt is hozzátette, hogy a barátai is osztják a véleményét. Egy másik bejegyzésben Budapestet Judapestnek nevezte.

Bíró László, aki szerint Budapest Judapest. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bíró támogatása ellen több baloldali értelmiségi is tiltakozott.

Kovács László, korábbi MSZP-elnök például leszögezte, hogy pártjának nem lenne szabad támogatnia Bírót. Schiffer András LMP-alapító szerint az antiszemita jelölt indításával a baloldal elvesztette elveit. Kőbányai János író, a Múlt és Jövő zsidó kulturális folyóirat főszerkesztője pedig az Indexen megjelent véleménycikkében bírálta a baloldalt. Jellemző, hogy a cikk közlését korábban öt baloldali lap is megtagadta, mondvacsinált okokkal.

Élesen kifogásolta Bíró jelölését Tamás Gáspár Miklós filozófus, Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója is.

A baloldal vezető politikusai azonban sorra álltak ki antiszemita jelöltjük mellett. Szombaton - megdöbbentő módon - a Bíró által Judapestnek nevezett Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is mellette kampányolt.