Az állami és a magánpraxis szétválasztása további jogalkotást igényel

KÁSLER Miklós
Budapest, 2019. december 6. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond az új CT-készülék átadásán a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) 2019. december 6-án. A 400 millió forintos eszközt az Egészséges Budapest Program keretéből finanszírozták. Az országos intézet unikális Európa-szerte, hiszen egy helyen végzik a kardiológiai gyermek- és felnőttellátás teljes spektrumát. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az állami és a magánpraxis szétválasztása további jogszabályokat igényel - mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Kásler Miklós arról is tájékoztatott a beszélgetés során, hogy a nővéri fizetések 2022-re két és félszeresükre fognak emelkedni.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről közölte, hogy a kormány régóta foglalkozik az egészségügy átalakításával, fejlesztésével, és ezt a folyamatot a koronavírus-járvány felgyorsította.

- fogalmazott a miniszter a járvány kapcsán.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Forrás: MTI/Soós Lajos

Kásler Miklós elmondta, hogy

a törvény tervezetéről a Magyar Orvosi Kamarával és az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével is egyeztettek.

Továbbá hozzátette, hogy szeptember 30-án három fizetésemelési javaslatot tettek le kormány elé, és ezek között szerepelt a kamara javaslata is, amelyet a miniszterelnök elfogadott; ennek egyik lényege a háromlépcsős béremelés.

A törvény - bár a közvéleményt elsősorban az orvosok béremelése és a hálapénz büntethetősége érdekli - nagyon kiterjedt, és

olyan "tételek" vannak benne, amelyek hetvenéves adósságot törlesztenek.

- fogalmazott Kásler Miklós. Hozzátette, hogy a jogszabály véget vet a hálapénznek, amely eddig jelentősen torzította az orvos és a beteg közötti bizalmi viszonyt, másrészt pedig azzal járt, hogy az orvosok anyagilag ki voltak szolgáltatva a betegeknek.

Kásler Miklós szólt arról is, hogy

az új jogszabály a törvényesség és a rendezettség irányába mozdítja el az egészségügyet,

ugyanakkor a magán- és az állami praxisok szétválasztása további jogszabályok megalkotását igényli.

A miniszter szerint az új törvénynek köszönhetően

a külföldön dolgozó magyar orvosok egy része várhatóan hazajön,

ráadásul a bértábla a kezdő orvosok számára is áttekinthető, világos jövőképet vázol fel.

A jogszabály nem vonatkozik a háziorvosokra, velük kapcsolatban további lépések várhatók. Hasonló a helyzet a nővérekkel, de az ő esetükben a fizetésemelés folyamatos,

- mondta Kásler Miklós.

Történelmi előrelépést jelent az egészségügyi dolgozók bérfejlesztése. Az orvoskollégák átütő erejű béremelése...

Közzétette: Kásler Miklós – 2020. október 4., vasárnap

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a parlament kedden.