Vesztegetéssel próbálta befolyásolni az ellene indított eljárást a Dózsa György úti gázoló

M. Richárd, M. Richárd tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, M. Richárd tárgyalás, 2019.09.19.
Vágólapra másolva!
M. Richárd még azelőtt elvesztette a jogosítványát, mielőtt halálos balesetet okozott a Dózsa György úton 2017-ben. Akkor vesztegetéssel, soron kívül akarta visszakapni az engedélyét, majd a baleset után ugyanezzel a módszerrel próbálta befolyásolni az ellene indított, halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljárást. Ez azonban nem sikerült, mert a közvetítője barátja átverte őket -  írja az ügyészség a közleményében.
Vágólapra másolva!

M. Richárd jogosítványát már 2016-ban visszavonták ideiglenesen, mivel elérte a 18 büntetőpontot - áll az ügyészség friss közleményében.

Utánképzésre kellett volna járnia, amin belül részt kellett volna vennie egy 6 órás előadáson, valamint teljesítenie kellett volna egy feladatsort és a forgalmi vizsgát.

M. Richárd tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Fotó: Polyák Attila - Origo

Ehelyett felkeresett egy olyan embert, akiről tudta, hogy hamis gyakorlatot igazoló papírokat csinál, és azt mondta neki, hogy

bármekkora összeget kifizet neki, hogy soron kívül visszaszerezze a jogosítványát.

Ez az ember később, mint egy közvetítő találkozott a barátjával, aki azt hazudta neki, hogy ismer magas beosztású rendőrt és olyat is, aki a vizsgaközpontban dolgozik.

Rájuk hivatkozva felajánlotta, hogy 600 ezer forintért segít M. Richárdnak.

Ő ki is fizetett 300 ezer forintot, hogy ezek a személyek megszegjék a kötelességüket, ő pedig soron kívül, utánképzés nélkül visszakaphassa a jogosítványát.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A közvetítő 2017 januárjában bejelentette M. Richárdot a vizsgaközpontban a programot lezáró vizsgára.

Erre azonban a gázoló nem ment el, mert a közvetítővel együtt azt hitték, hogy nem kell.

A közvetítő ezek után többször is megpróbált levizsgázni M. Richárd helyett, de ez különböző okok miatt nem sikerült.

M. Richárd 2017. május 15-én jogosítvány nélkül,

a megengedett sebességnél jóval gyorsabban hajtott luxus Mercedesével a Dózsa György úton, amikor a Kassák Lajos utcai kereszteződénél egy másik autó elé kanyarodott.

A halálos baleset a Dózsa György út és Kassák Lajos utca kereszteződésében történt 2017. május 15-én. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A Citroen egy közeli troli megállóba csapódott, két utasa meghalt, a sofőr életveszélyesen megsérült.

Ezt követően a barát, a közvetítőn keresztül azt ajánlotta M. Richárdnak, hogy a rendőr ismerőse 600 ezer forintért befolyásolni tudja a baleset miatt indított büntetőeljárást. M. Richárd belement, odaadta a pénzt, azzal a feltétellel, hogy a jogosítványát is visszaszerzik.

2017 júliusában továbbra sem kapta vissza a jogosítványát, az utánképzésen a közvetítő vett részt helyette, a vizsgára is M. Richárd irataival ment el. M. Richárd a sikeres vizsga, és az ezt tanúsító hamis igazolás ellenére nem kapta vissza a jogosítványát, mert 2017 szeptemberében megint bevonták az engedélyét.

Mint kiderült, a barát átverte M. Richárdot és a közvetítőt, ugyanis nem állt kapcsolatban semmilyen hivatalos személlyel, aki segíthetett volna a gázolónak. A megkapott 900 ezer forintot magára költötte.

Az ügyészség kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja M. Richárdot és a két társát. Azt javasolják, hogy ha az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek, akkor

M. Richárdot ítéljék 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, a közvetítőt 2 évre, amit 5 év próbaidőre felfüggesztenek.

A hamis hivatali kapcsolatokra hivatkozó barátot pedig ítéljék 4 év börtönre, valamint kapjon 1 millió forint pénzbüntetést, és kobozzák el tőle a 900 ezer forintot – írja az ügyészség.hu.

Forrás: Origo

Ahogy azt korábban megírtuk, a bíróság első fokon négy év fogházra ítélte M. Richárdot a Dózsa György úti gázolásért, valamint véglegesen eltiltotta a vezetéstől. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, M. Richárd pedig enyhítésért fellebbezett.

Az ítélet után a bíróság megszüntette a bűnügyi felügyeletét. Az ügyészség a letartóztatása miatt fellebbezett, ezt viszont máig nem bírálta el a másodfokú bíróság, így M. Richárd jelenelg szabadlábon védekezhet.