Újabb adag influenza elleni oltás érkezett, hamarosan megkapják a háziorvosok

koronavírus, maszk, járvány, Budapest
Vágólapra másolva!
Ahol nem kötelező a maszkviselés, ott legyen meg a másfél méteres távolság, és inkább használjunk mégis maszkot. Továbbra se a kiskapukat keressük, értsük meg a védekezés lényegét – kérte Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján emlékeztetett: kedden életbe léptek az újabb korlátozó intézkedések a járvány lassítására, bevezetésre került a rendezvény- és a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között. A tízezer főnél nagyobb településeken a maszkhasználat kötelező a közterületeken is.

Kiss elmondta:

a kijárási korlátozás megszegése miatt 18 fővel szemben intézkedtek a rendőrök, 5-en figyelmeztetésben részesültek, 13 helyszíni bírságot szabtak ki.

Az alezredes beszélt arról is, hogy az elmúlt napon 70 fővel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem tartották be kötelezettségeiket.

327 személy vétett a kijárási tilalmi szabályok ellen, illetve csoportosult.

170 embert pénzbüntetéssel sújtottak, 15 személyt viszont fel kellett jelenteni.

Mindenki továbbra is tartsa be a szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jelezte, hogy munkavégzés miatt vagy a munkából hazafele úton kint lehet lenni az utcán éjszaka is, ezt viszont igazolni kell a Kormány.hu portálról letölthető, kitöltött űrlap segítségével. A munkáltatónak viszont indokolnia is kell, miért kell a munkavállalónak este 8 és reggel 5 között az utcán tartózkodnia.

Az indoklást tartalmazó igazolásnak a formátuma azonban szabad.

Azokban az üzletekben, ahol a dolgozók nem viselték a maszkot a rendőri intézkedéskor, jellemzően 30 napos bezárással éltek a hatóságok. Három üzletet zártak be.

Egy nap alatt a rendőrök 15 ezer körüli hatósági házi karanténnál végeztek ellenőrzést, mobilon ezt az ellenőrzést 3261-en vállalták.

76 év az átlagéletkor

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón közölte, az egészségügyi ellátás a teljesítőképessége határára érkezett. Az adatok ismertetése kapcsán hangsúlyozta, a meghaltak jellemzően időskorúak, átlagéletkoruk 76 év, és jellemzően volt krónikus alapbetegségük is.

6690 koronavírusost ápolnak kórházban, 518 ember van lélegeztetőgépen közülük

- mondta.

Kérte, hogy ahol nem kötelező a maszkviselés, ott legyen meg a másfél méteres távolság, és "inkább használjunk maszkot". Továbbra se a kiskapukat keressük, értsük meg a védekezés lényegét - kérte.

Rosszul érintette az a panasz, amely szerint fiatalabb, aktív dolgozók lázcsillapítókkal csúsznak át az infrakapun munkahelyre menet.

- tette hozzá.

Mint elmondta még, a kórházi tapasztalatok új tudással vértezték fel az intézmények dolgozóit, kórházba továbbra is csak az fog kerülni, akinek ellátásra feltétlenül szüksége van.

Páran megpróbálták kicselezni az infrakapukat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szűrőbuszok és influenza elleni oltás

A tesztkapacitás bővült, a mobil tesztelőállomások megkezdték a munkájukat, ezek alapvetően buszok, szűrőbuszok, csütörtökön kettő, pénteken négy, a hétvégén hat helyszínen lesznek jelen.

Türelmet kérünk mindenkitől, a gyorsteszt is 15-20 perc alatt zárul eredménnyel - mondta Müller.

Nincsenek jó hírek a szennyvízvizsgálat eredményeivel kapcsolatban sem, országszerte számos városban emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának jelenléte – mondta Müller Cecília. Egy jó hírrel is jelentkezett azért:

újabb influenzaoltás-mennyiség kiszállítása történt meg a háziorvosokhoz.

"Azt mondhatom, a felnőtt oltóanyag 65 százaléka fogyott el korábban, a gyermekoltóanyag 10 százaléka fogyott. Aki veszélyeztetett csoportba tartozik influenzaszempontból, kérem, éljen a lehetőséggel, a jövő héten lehet jelentkezni a háziorvosnál" - tette hozzá a szakember.

- mondta egy kérdésre Kiss Róbert.