Soltész Miklós: Félmilliárdos pályázat a nemzetiségek kulturális tevékenységének támogatására

SOLTÉSZ Miklós, Kálvária-szoborcsoport
Tata, 2020. november 1. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult Kálvária-szoborcsoport avatásán Tatán 2020. november 1-jén. A műemlék felújítását egy sikeres pályázatot követően a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága és a város önkormányzata egyaránt 25 millió forinttal támogatta. A nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2021-es költségvetési támogatására hirdetett pályázatot 500 millió forintos keretösszeggel a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága - jelentette be az államtitkár. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2021-es költségvetési támogatására hirdetett pályázatot 500 millió forintos keretösszeggel a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága - jelentette be az államtitkár vasárnap Tatán, a felújított Kálvária-szoborcsoport átadásán.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós elmondta, az egyes pályázatokon 200 ezertől és másfél millió forintig terjedő forrás nyerhető el a nemzetiségek kereszténységet, a kultúrát és hagyományaikat megőrző tevékenységének támogatására.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult Kálvária-szoborcsoport avatásán Tatán 2020. november 1-jén Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján közzétett kiírás szerint a pályázat benyújtásához saját forrás biztosítása nem szükséges, a támogatás rendelkezésre bocsátása egy összegben, előleg formájában történik, utólagos elszámolással. A pályázatokat december 2-ig lehet leadni, illetve véglegesíteni.

- mondta Soltész Miklós.

Az államtitkár azt is mondta, nem fogadhatók el a romboló ideológiák, a nemzet, a haza, a család tagadása.

- fogalmazott.

Michl József polgármester beszédet mond a megújult Kálvária-szoborcsoport avatásán Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a Kálvária-szoborcsoport több szálon kötődik a tatai és Tata környéki német nemzetiség szellemi és vallásos kulturális örökségéhez.

A műemlék felújítását egy sikeres pályázatot követően a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága és a város önkormányzata egyaránt 25 millió forinttal támogatta.

A pályázatot benyújtó Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének ismertetése szerint a hatalakos Kálvária-szoborcsoport Tata legmagasabb pontján, a Kálvária-dombon található, 1770 körül készítette a kor kiemelkedő képességű kőfaragó mestere, Schweiger Antal.

Havasi Bálint plébános megáldja (b) a megújult Kálvária-szoborcsoportot. A műemlék felújítását egy sikeres pályázatot követően a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága és a város önkormányzata egyaránt 25 millió forinttal támogatta Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Schmidtmayer Richárd azt mondta, a Kálvária-szoborcsoport a török kiűzését követően az elsők között emelt, legnagyobb hatású szakrális emlék a tatai plébánia területén - amely a mai napig az eredeti helyén áll - és az újratelepülő mezővárosi közösség megerősödő katolicizmusát jelképezi.

A homokkőből faragott alkotásokat az időjárás nem kímélte. A szoborcsoportot 1916-ban újíttatták fel Mohl Adolf plébános javaslatára Fülöp Elemér szobrász közreműködésével. A 20. században többször végeztek kisebb javításokat az alkotáson, de ezek sokszor csak tovább rontották a szobrok állapotát.