Mátraszentimre megújult temploma legyen a szlovák-magyar megbékélés szimbóluma

SOLTÉSZ Miklós; SZENT IMRE
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a kormányzati támogatással megújult mátraszentimrei Szent Imre-templom avatásán 2020. november 13-án.
Vágólapra másolva!
Mátraszentimre megújult temploma legyen a szlovák-magyar megbékélés szimbóluma - szorgalmazta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az épület pénteki átadóünnepségén.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós hangsúlyozta: Magyarországon hosszú évszázadok óta együtt tudnak élni különböző nemzetiségek.

- tette hozzá az államtitkár, aki emlékeztetett:

a szlovák-magyar megbékélést az elmúlt tíz évben mindkét oldalról sokan akarták, és sokan tettek is érte.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a kormányzati támogatással megújult mátraszentimrei Szent Imre-templom avatásán 2020. november 13-án. Forrás: MTI/Komka Péter

Ennek köszönhetően mára olyan változások történtek a két nép és a két ország viszonyában, amelyek az elmúlt 90 év sebeit és kívülről ránk erőltetett rombolását képesek voltak begyógyítani. Soltész Miklós rámutatott:

a helyi szlovák nemzetiség kiemelt jelentőségű, a magyarsággal közös értékeket őriz és hagyományokat ápol Mátraszentimrén, melyek között éppen olyan fontos a nyelv és a kultúra, mint a kereszténység és az egyház erősítése.

Ternyák Csaba egri érsek misét mutat be a kormányzati támogatással megújult mátraszentimrei Szent Imre-templom avatásán 2020. november 13-án. Forrás: MTI/Komka Péter

- fogalmazott Soltész Miklós, megjegyezve: a magyarországi és az itt élő szlovákság nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a két nép közös értékeit tovább lehessen adni a következő nemzedékeknek.