Összevissza hazudozik a cigarettacsempészettel lebukott baloldali politikus

új képviselők választás 2014  Legény Zsolt
Nyíregyháza, 2010. január 15. Legény Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 8. számú egyéni választókerület (Vásárosnamény) MSZP-s országgyűlési képviselőjelöltje. A felvétel Nyíregyházán a Váci Mihály Művészeti és Gyermekcentrumban megtartott fórum után készült, ahol bemutatták a szocialisták Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjeit.
Vágólapra másolva!
Legény Zsolt, az MSZP etikai bizottságának volt elnöke és a párt egykori országgyűlési képviselője múlt héten bukott le cigarettacsempészettel az ukrán határon. A baloldali politikus először azt állította, hogy nem tudta, hogyan került a cigi az autójába, majd pedig a beregszászi konzulátus munkatársának adta ki magát. Legény hazugságait gyorsan leleplezték.
Vágólapra másolva!

Legény Zsolt még múlt csütörtökön bukott le az ukrán–magyar határon. Autójának csomagtartója cigarettával volt tele, de állítása szerint ő maga nem tudott erről. Legény korábban az MSZP országgyűlési képviselője, valamint a párt országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke volt.

Összevissza hazudozott

A vámhatóság azért állította félre a politikust a Beregsurány–Luzsanka határátkelőnél, mert gyanússá vált, hogy az ukrajnai akkreditáció nélkül érkező Legény diplomata-útlevelet mutatott fel, de autóján nem volt diplomatarendszám. Amikor megkérték, hogy nyissa ki a csomagtartóját, diplomáciai védelemre hivatkozott, ezért a határőrök kihívták a magyar konzulátus képviselőit. Ezután bukkantak rá a csempészárura.

Legény Zsolt nemcsak a csempészettel bukott le, hanem a hazudozásaival is Forrás: MTI/Balázs Attila

Legény aztán próbálta megmagyarázni a történteket:

Én voltam a leginkább megdöbbenve, tele volt cigarettával. (...) Nem tudom, hogy került bele az autóba

- mondta a volt MSZP-s, aki egy évekkel ezelőtti szabolcsi dohánytermesztők érdekében tartott sajtótájékoztatón tette fel a kérdést, hogy „Hol a dohány?". Legény később azt is mondta, hogy a beregszászi konzulátus munkatársa.

Később kiderült, hogy Legény nem mondott igazat, mivel

amikor a vámosok az ukrán–magyar határon elkapták, és látta, hogy elkerülhetetlen a csomagtartó kinyitása, több tanú jelenlétében, jól érthetően azt mondta: „na jó, cigi van benne".

Vagyis Legény Zsolt beismerte a csempészést - derült ki Menczer Tamás külügyi államtitkár videójából.

A baloldali csempészbotránnyal kapcsolatban Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta,

Régi szocialista hagyományok

Legény Zsolt botránya hétfőn az Országgyűlésben is téma volt. A Fidesz frakcióvezetője az azonnali kérdések órájában több kérdést is feltett Magyar Levente államtitkárnak a Legény Zsolt-féle cigarettacsempész-botránnyal kapcsolatosan. Kocsis Máté felelevenítette az elmúlt hónapok nagy baloldali botrányait. Ilyen volt a kispesti kokainbotrány, az áramlopás és a Karácsony-féle buszmutyi, melyet követett a pár nappal ezelőtt kirobbant cigicsempészet-botrány.

Maga a történet és a gyenge magyarázkodás már önmagában mosolyra fakasztja az embert, azonban még itt is folytatta a jó, régi szocialista hagyományokat. Vagyis a tettét nem ismerte be, ráadásul azt hazudta a határőröknek, hogy ő a beregszászi konzulátus munkatársa.

Kocsis Máté azt azonban jó hírnek tartja, hogy legalább a baloldal képes volt felismerni Legény Zsoltot – ellentétben Lackner Csabával a kispesti botrányos hang- és képfelvételeken.

Az Országgyűlésben is téma volt az újabb baloldali botrány Forrás: MTI/Kovács Attila

Nem lepődött meg az államtitkár

Magyar Levente államtitkár válaszában elmondta, hogy a baloldali képviselő lebukásán ő nem lepődött meg, hiszen ahogy fogalmazott: azt eddig is tudtuk, hogy a baloldal, ahol és amikor csak tud: lop, csal és hazudik." Hozzátette, hogy

már a baloldal se a régi, hiszen az egyesült baloldal politikai-szellemi elődei (Károlyi, Kun, Rákosi, Kádár) „nagyobb pályán játszottak", hiszen ők elsikkasztották az egész ország vagyonát és szabadságát. Ehhez képest pár doboz ukrán cigi meredek leáldozást jelent.

Megígérte a frakcióvezetőnek, hogy felül fogják vizsgálni a diplomata-útlevelek kiadatásának a rendjét, és szigorú nemzetbiztonsági ellenőrzéshez fogják azt kötni. Kocsis Máté viszont válaszában úgy reagált, hogy már a kérdést se neki kellett volna feltennie, hanem a szocialisták elnökének, de ahogy fogalmazott: ő rá se bagózott erre az ügyre."