Újabb vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

Budapest, 2020. december 30. Kipakolják a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó konténert egy repülőgépből a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. december 30-án. Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya, amely 35 ezer egészségügyi dolgozó oltására elegendő. Az oltóanyagokat tartalmazó konténert a repülőtérről egy raktárbázisra szállítják, ahol szortírozzák és továbbítják 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya szerdán kora reggel - hangzott el az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósításában a Liszt Ferenc Repülőtérről.
Vágólapra másolva!

A német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű vakcinájából az első szállítmány szombaton érkezett Magyarországra, és a közmédia információi szerint eddig már mintegy 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be vele.

Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán december 27-én. Forrás: MTI/Balázs Attila

A szerda reggel Németországból érkezett Boeing 757-es fedélzetén újabb 70 ezer oltóanyagot hoztak Magyarországra, ez 35 ezer magyar egészségügyi dolgozó oltására elegendő - közölték a helyszínről. A vakcina a UPS raktárbázisára érkezett, illetve annak célba juttatásáért a UPS felel.

Egy ampulla öt oltásra elegendő

A szállítmánnyal szerda reggel nem sokkal fél hét után landolt egy repülőgép a Liszt Ferenc Repülőtéren. A vakcinákat tartalmazó konténert a repülőtéren nem bontották fel, átpakolták egy kamionra, ami a raktárbázisra szállította azokat.

A konténert a raktárbázison bontják fel, itt szortírozzák az oltóanyagot tartalmazó hűtőládákat, amik

21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba kerülnek majd

- hangzott el a tudósításban.

A hűtőládák szárazjég segítségével tudják mínusz 60 és mínusz 90 fok között tárolni az ampullákat, így

tíz napig képesek garantálni az oltóanyag minőségét.

Miután az oltóanyagot felolvasztják, még öt napig lehet tárolni 2-8 fok közti hőmérsékleten.

Egy ampulla tartalma öt oltásra elegendő - tették hozzá.

Kipakolják a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó konténert egy repülőgépből a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. december 30-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Jók az eddigi tapasztalatok

Az oltás maga körülbelül fél órát vesz igénybe. Először kikérdezik a beoltandókat az egészségi állapotukról, ki kell tölteniük egy engedélyező nyilatkozatot, majd karba megkapják az oltást, amit egy rövid megfigyelés követ. A szakemberek tapasztalatai eddig jók,

jelentős mellékhatást senkinél sem tapasztaltak

- hangzott el.

A közmédia információi szerint a közeljövőben újabb nagy mennyiségű Pfizer/BioNTech-vakcinaszállítmányra lehet számítani.

A német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalatok közös fejlesztésű vakcinája elsőként kapta meg az engedélyt az Európai Unióban.