Varga Mihály: Óriási bűn volt az OPNI szétverése

A múlt árnyékában - Magyarország legijesztőbb helyei 1. rész (18+) OPNI Lipótmezei Elmegyógyintézet
Vágólapra másolva!
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 13 évvel ezelőtti "szétverése" óriási bűn volt - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály, Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője felidézte: az OPNI-t 2007-ben a Gyurcsány-kormány szüntette meg; a több mint 130 éves intézményben kilencszáz ember dolgozott és körülbelül 850 fekvőbetegággyal működött.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet 2007-ben szüntették meg, az épület azóta üresen áll Forrás: YouTube

Hozzátette, az épület, amely az Országház után a második legnagyobb alapterületű Magyarországon, azóta üresen áll, bár már sok terv volt a felhasználására.

Egy nemzetközi középiskolában gondolkodnak

A kormány legutóbb arról döntött, hogy a 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméteres épületnek hosszú távon oktatási célokat kell szolgálnia. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízást kapott, hogy készítse elő a Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását és működését - ismertette.

Varga Mihály felhívta a figyelmet, most van a magyar gazdaság abban a helyzetben, hogy egy ilyen célt "felvázoljon".

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a műsorban elmondta, azt szeretnék, hogy az oktatási intézmény 2023-ban megkezdhesse a működését.

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egy nemzetközi, angol alapnyelvű középiskolában gondolkodnak.
Beszélt arról is, a tervek szerint az egész régióból jöhetnének ide tanulni - elsősorban a visegrádi országokból - a diákok 14 és 18 éves kor között.

Ez azt is jelenti, hogy minden diák a saját nyelvén tanulhatna az angol mellett - mondta az államtitkár.