Már Vona Gábor sem tudja megkülönböztetni a Jobbikot Gyurcsány pártjától

KOVÁCS Béla; VONA Gábor
Budapest, 2019. február 14. A tanúként beidézett Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke meghallgatására érkezik a Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalására a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2019. február 14-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A megnyilatkozások meg a témafelvetések alapján sokszor nagyon nehéz megkülönböztetni a Jobbikot a DK-tól - fogalmazott meg a megszokottnál sokkal erősebb kritikát a Jakab Péter-féle pártvezetés politikájával kapcsolatban Vona Gábor egy szerdai lapinterjúban. A volt pártelnök úgy látja, hogy a Jobbik az elmúlt időszakban baloldali néppárttá vált, aminek következtében ma már nem tudja elérni a jobboldali embereket. Vona feltehetően azért szólalt meg, mert Jakab a minap egyértelművé tette, hogy csatlakozni fognak a DK-MSZP-Momentum koalícióhoz.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Vona Gábor az Azonnalinak adott interjújában, úgy, hogy annak idején ő indította el a Jobbikot a baloldal felé. Most viszont úgy látja, a vezetése alatt még képesek voltak megszólítani a jobboldali és baloldali embereket is.

Vona szerint azzal, hogy a Jobbik egyre kevésbé képes a jobboldali embereket elérni, elveszítette az baloldali együttműködésben való részvételének értelmét, ott ugyanis nincs szükség még egy baloldali pártra. "A Jobbik mégis inkább a DK-val és az MSZP-vel vív balos versenyt az alsó-középosztálybeli elégedetlen szavazók megszerzéséért" - kifogásolta. Majd ennél is tovább menve leszögezte, hogy

a megnyilatkozások meg a témafelvetések alapján sokszor nagyon nehéz megkülönböztetni a Jobbikot a DK-tól.

Elárulta, hogy fenntartásai ellenére támogatja Jakab Pétert, igaz, nem a színfalak mögött, hanem a nyilvánosságban. Márcsak azért sem, mert míg Sneider Tamás, korábbi elnök időnként kikérte a véleményet, Jakab soha nem élt ezzel a lehetőséggel.

Rossz az irány? Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vona feltehetően azért szólalt meg, mert Jakab a minap egyértelművé tette, hogy pártja Gyurcsány Ferenc felhívására csatlakozni fog a DK-MSZP-Momentum koalícióhoz. "Én azért is hiszek az ellenzék erejében mert látom, hogy az elmúlt másfél két évben honnan-hová jutott el, mekkora változáson esett át mind a Jobbik, mind pedig a többi ellenzéki párt és a változás abban foglalható össze, hogy képesek vagyunk kompromisszumokat kötni" - szögezte le a pártelnök az Egyenes Beszéd múlt heti műsorában, amiből erősen az következik, hogy a Jobbik ott lesz a Gyurcsány-listán.

Mint ismert, a Jobbikot tizenként éven át irányító Vona az elmúlt hónapokban több ízben is bírálta a jelenlegi pártvezetést. A Magyar Nemzetnek adott júniusi interjújában úgy fogalmazott, hogy Jakabék "a néppártosodásomból pártnépesedést csináltak", amit kiegészített azzal, hogy a Jobbik jelenlegi politikája eltér az általa képviselttől. Egyúttal kifogásolta, hogy

"A Jobbik az a párt, amelyből mindenki kiharapott egy darabot. Még a Fidesz is. Ez is valahol azt mutatja, tényleg néppárt volt. Hogy mi lesz a Jobbik jövője? Van véleményem, de túl korai lenne még elmondanom, és talán elegáns sem lenne" - elemezte októberben a politikai helyzetet a Bahírnak, szintén komoly kritikát megfogalmazva Jakab Péter politikáját illetően.