Baranyi Krisztina korrupciót és zűrzavart okozott a ferencvárosi parkolásban

baranyi krisztina együtt IX ker önkormányzati képviselő baranyi krisztina együtt IX ker önkormányzati képviselő
Illatos úti volt-Budapesti Vegyiművek (BVM) lakossági fórum
Vágólapra másolva!
Alig kezdte el a városvezetést Baranyi Krisztina, máris súlyos gondokkal kell szembenéznie: sem az alkalmatlanságát, sem a korrupciós trükközést nem sikerül elrejtenie. Ferencváros új polgármestere a kampányban állandóan a parkolási korrupcióról beszélt, polgármesteri tevékenységét mégis egy parkolási mutyival indította. Ezt mutatja be a Hír TV és a PestiSrácok.hu által közösen készített Budapesti Srácok című műsor első része.
Vágólapra másolva!

A felszínen az látszik, hogy Ferencváros két zónájában jelenleg nem működik a díjköteles parkolás, és a belsőbb zónákban is akad technikai probléma. A polgármester előbb január 2-ára, majd január 15-ére ígérte a rendszer teljes üzembe állását, de így sem vet rá túl jó fényt, hogy az általa vezetett kerület nem tud megbirkózni a helyzettel. Az okok mélyére ásva azonban ennél jóval kellemetlenebb a történet - írja a Pesti Srácok.

A polgármester mindenkit kirúgott az eddigi parkolásüzemeltetés környékéről, azok után, hogy évek óta mást sem hallani tőle, mint hogy mindenki mindenhol lop.

A tisztogatás következménye, hogy elkezdett akadozni a működés, hiszen a "szakértelem" a jelek szerint csak a bontásra terjed ki, működő rendszerek létrehozására már kevésbé.

Baranyi Krisztina azt ígérte, hogy a kerület saját kézbe veszi a parkolásüzemeltetést ahelyett, hogy alvállalkozóknak szervezné ki az egyes részfeladatokat. Ehhez képest máris elkezdte alvállalkozókhoz kiszervezni az üzemeltetést, csak persze másokhoz, mint akik eddig végezték a munkát, és akiket rendszeresen letolvajozott. Azokkal a feladatokkal, amelyeket még nem szervezett ki alvállalkozókhoz, jellemzően működési probléma van.

A korábbi ügyvédi iroda kirúgása óta nincs jogi képviselet, így csúszik 20 millió forintnyi követelés feldolgozása és behajtása – lassan annyit, hogy elévülnek, és így a kerület elesik ettől a pénztől.

A korábbi üzemeltető által használt szoftver a több százmillió forintra rúgó követelések adatait is nyilvántartotta, ehhez sem lehet hozzáférni most, miután az önmérsékletét gyakran elvesztő Baranyi rendszeresen letolvajozta a parkolásüzemeltetést tavaly december 31-ig ellátó céget, majd sikerült velük jogi huzavonába is keverednie.

Baranyi Krisztina teljes káoszt okozott a parkolásban Fotó: Bielik István - Origo

Tízmillióktól esik el Ferencváros Baranyi Krisztina médiapolitizálása miatt

Itt érkezünk meg a két zónában jelenleg nem üzemelő parkolás okaihoz.

Becslések szerint egyébként ez is több milliós kiesést okoz a kerületi vagyonkezelőnek, a FEV IX. Zrt-nek.

Az érintett két zónában álló parkolóórák a kerületben található legkorszerűbb, napelemes készülékek, amelyeket már az üzemeltetést eddig a FEV IX. megbízásából végző FER-PARK Kft. telepített az elmúlt évtizedben. A cég az előző képviselő-testület által elfogadott szerződéssel rendelkezik arról, hogy a szerződése tavaly év végi lejárta után az önkormányzat megvásárolja tőle ezeket az automatákat. Baranyi Krisztinának viszont nem tetszik ez, és a szerződést figyelmen kívül hagyva inkább valamivel olcsóbb, ám régebbi típusú, kevesebbet tudó gépeket szeretne felállítani a mostaniak helyett. A cég tehát nem viszi el a parkolóórákat, mert el akarja adni azokat, Baranyi viszont nem veszi meg. A parkolás pedig emiatt jelenleg díjtalan.

Baranyi helyzetbe hozza a parkolási korrupció királyát

Az igazán érdekes azonban az, hogy a parkolóórák szoftverét eddig szállító cég helyett kire akarja bízni az önmagát tisztakezűnek nevező polgármester. Azaz máris kire bízta.

Öt évvel ezelőtt sikerült megszabadulni Ferencvárosban a Demszky-korszak parkolási korrupciójának fejétől, a Centrum Kft.-t tulajdonló Kupper Andrástól, Baranyi Krisztinának a klímavészhelyzet kihirdetése után második dolga volt visszacsempészni őt a kerületbe.

Az új képviselő-testület második ülésén Baranyi rögtön beterjesztett egy javaslatot a parkolásüzemeltetés ügyében, amelyben bármiféle közbeszerzés nélkül 53,2 milliós költséget írt be a Justicia szoftver beszerzésére. Ezt azonnal észrevette a fideszes ellenzék, így aztán suttyomban szerződtek le az Atlasz Informatika Kft.-vel és a PRÜ&KPK Kft.-vel – utóbbi mögött rejtőzött el egy céges láncolat végén Kupper András. Így aztán a ferencvárosi vagyonkezelő a közbeszerzést megkerülve, úgynevezett beszerzési eljárás keretében, 2020 első öt hónapjára hatályos szerződést kötött az Atlasszal és a PRÜ&KPK-val, 18 millió forintért.

Csakhogy ezzel is túllépték az értékhatárt, hiszen 15 millió forint fölött közbeszerzést kellett volna kiírni.

Amikor erről a szerződésről kérdezték Baranyi Krisztinát, azt állította, nem tud róla.

A tisztességes és átlátható parkolásüzemeltetés szakértője tehát nem tudja, hogy a saját kerületének vagyonkezelője törvénytelen szerződést köt a parkolási szoftvert forgalmazó cégekkel.

Pedig november végén még ő kérte a vagyonkezelőt, hogy kössön velük szerződést. Szorult helyzetéből szokás szerint tolvajozással, bűnözőzéssel és hátrafelé mutogatással próbálta kivágni magát a polgármester. Baranyi lépten-nyomon az előző vezetésre mutogat, amiért a Centrum-per egyik vádlottja 2015-ig érintett volt a kerületi parkolásüzemeltetésben, neki viszont egyik első dolga leszerződni a Centrum Kft. fejével.

Ezt a helyzetet mutatja be a Pesti Srácok és a Hír TV közös műsora. A Budapesti srácok a fővárosban zajló politikai eseményeket mutatja be hétről hétre, a PestiSrácok.hu riporterei, Vésey Kovács László, Csibra Tibor és Szabó Gergő közreműködésével.