Szijjártó Péter: Sikeres a keleti nyitás stratégiája

Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz év bizonyította, hogy a kormány 2010-ben indított keleti nyitás stratégiája sikeres döntés volt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai Tata Consultancy Services (TCS) informatikai szolgáltató budapesti tevékenységének bővítéseként létrehozott új digitális kompetencia iroda avató ünnepségén.
Vágólapra másolva!

A TCS budapesti új irodájában 500 új munkahelyet hoznak létre a meglévő 2500 mellé. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a világgazdaságban a kelet szerepe folyamatosan nő: míg 2007-ben a világban végrehajtott beruházás 81 százalékát nyugati tőkéből, 17 százalékát keleti tőkéből hajtották végre, addig 2018-ban már a világ összes beruházásának 58 százaléka keleti tőkéből valósult meg, és egyre több technológiai újítás származik onnan.

Hangsúlyozta, tavaly Magyarországon megdőlt a beruházási rekord, és először fordult elő, hogy nem Németországból, hanem keletről, Koreából érkezett a legtöbb befektetés az országba. Megjegyezte, a múlt évben Magyarországra hozott beruházási érték mintegy 60 százaléka keletről érkezett, a tavaly létrehozott új munkahelyek 40 százalékát keleti vállalatok adták.

Szijjártó Péter elmondta, a keleti nyitás egyik legfontosabb célországa India, az informatikai világforradalom egyik meghatározó szereplője. A magyar-indiai gazdasági kapcsolatok aktívak, 40 nagy indiai vállalat több mint 10 ezer magyar munkavállalót foglalkoztat, és tavaly az első tíz hónapban több mint 600 millió dollárt tett ki a kétoldalú kereskedelem - tette hozzá. A miniszter rámutatott: a Tata Consultancy Services beruházása hozzájárul a magyar gazdaság dimenzióváltásának sikerességéhez, és lehetőséget ad arra, hogy a jól képzett magyar fiatalok kiszámítható karriert érjenek el. Szijjártó Péter szólt arról, hogy Magyarországon 4500 ösztöndíjas helyet tartanak fenn a keleti nyitás célországaiból származó diákoknak.

A Tata-csoportnál több mint 700 ezren dolgoznak globálisan, a csoport éves szinten több mint 100 milliárd dollár bevételt ér el. A Tata Consultancy Services India legnagyobb informatikai vállalata, a világ 50 országában 450 ezer munkavállalót foglalkoztat, Ázsia vezető szoftverfejlesztő és szolgáltató cége. Magyarországon 2500 fiatal dolgozik a Tata Consultancy Servicesnél Budapesten, teljesítményük is hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat vezetői cégcsoporton belül a budapesti részleget választották a legjobb szolgáltató központjuknak - fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági miniszter szerint a TCS beruházásai is hozzájárultak ahhoz, hogy az autóipart követően az üzleti szolgáltató központok szektora a második legtöbb beruházást hozta Magyarországra. Rekordot döntve, a múlt évben 14 új szolgáltató központról hoztak döntést a tulajdonosok, és ma már 120 ilyen központ van Magyarországon, ahol 55 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak - mondta Szijjártó Péter.

N. Ganapathy Subramaniam, a TCS globális vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a budapesti digitális szolgáltató központ átadásával tovább bővül tevékenységük, munkájukkal a mesterséges intelligencia és az automatizálás területén erősítenek.