Fiatal migránsok jól szervezett akciója volt a röszkei határ megtámadása

2020.01.28. 17:20

Fiatal férfiak szervezett és erőszakos módon próbáltak magyar területre jutni kedden hajnalban a röszkei határátkelőhelynél, feltehetően helyismerettel rendelkező embercsempészek is segítették a nagy létszámú csoportot - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Bakondi György azt is mondta, az incidens ugyanott történt, ahol 2015 őszén migránsok még a ma hajnalinál is nagyobb tömege próbált erőszakos módon Magyarországra áttörni.

Több rendőr is megsérült abban a támadásban, amikor migránsok tucatjai estek nekik többek között kövekkel dobálva őket 2015-ben. Öt évvel később, ma reggel ugyanitt próbált meg erőszakkal bejutni az országba nagyjából 60 migráns.

Migránsok kövekkel dobálják a magyar rendőröket 2015. szeptember 16-ánForrás: MTI/Ujvári Sándor

Működött a határvédelem, a migránsok nem tudtak az ország belsejébe jutni, és találkozni az esetleg rájuk váró embercsempészekkel - mondta mai Röszkén tartott sajtótájékoztatóján Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A mintegy hatvanfős csoport először közvetlenül a határátkelő szomszédságában próbált a drótakadállyal védett határon magyar területre jutni 5 óra 20 perc körül, majd néhány perccel később a gyalogos átkelő kerítését letaposva lépték át a határt. Az átkelőt felügyelő fegyveres biztonsági őrök felszólítására sem álltak meg. Miután az őrök egyike figyelmeztető lövéseket adott le, a tömeg visszafordult. A rendőrség négy határsértőt elfogott.

Rendőrök a lezárt Röszke és Horgos közti közúti átkelőnélForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

"Az átkelő mellett megkezdték a határ védelmének megerősítését, a drótakadály helyett azon a szakaszon is kerítést építenek, ahol erre korábban egy távközlési kábel miatt nem volt lehetőség.
A rendőrség többlépcsős ellenőrzést végez azokon a határszakaszokon, ahol jelentős a migrációs nyomás. A határt rendőrségi helikopter is ellenőrzi - mondta Bakondi György.

A főtanácsadó szerint a migránsok fő irányként a korábbi Bosznia-Horvátország-Szlovénia útvonal helyett ismét a szerb-magyar útvonalat választják. Ezért újabb intézkedéseket kellett bevezetni a határ biztonságának garantálására, ez a rendszer jól működött - tette hozzá.

A történtekről tájékoztatták a szerb hatóságokat, melyek ígéretet tettek arra, figyelni fogják a röszkei határszakaszt - tudatta Bakondi György.

Hozzátette, a röszkei átkelőt a tervek szerint reggel 7 órakor megnyitják.