Együttműködnek az unió tagországai a koronavírus-járvány megelőzésében

2020.02.13. 14:59

Az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország is szoros, aktív, arányos intézkedésekből álló, bizonyítékokon alapuló együttműködést szorgalmaznak az új koronavírus okozta esetleges járvány megelőzése érdekében - jelentette ki Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

A Kínában felbukkant vírus terjedése miatt összehívott egészségügyi miniszteri EU-tanács egynapos rendkívüli ülését követően a helyettes államtitkár magyar újságíróknak azt mondta, hogy az uniós országok a szolidáris segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozták a fertőzés által érintett országoknak, így Kína mellett a kevésbé erős egészségügyi felkészültséggel rendelkező nemzeteknek is.

Egészségügyi maszkot visel egy utas a koronavírus-járvány miatt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren február 4-énForrás: MTI/Kovács Tamás

Úgy vélekedett, hogy a koronavírus által kiváltott jelenlegi egészségügyi helyzet "globális veszélyt jelentő járvány kitörésének kockázatait hordozza magában".

A magyar kormány megtette a szükséges intézkedéseket. Operatív törzset hozott létre, cselekvési tervet fogadott el, amelyet végre is hajt - húzta alá Szigeti Szabolcs.