Két budapesti polgármester átlépett az MSZP-ből Gyurcsány pártjába

Szaniszló Sándor, Gyurcsány Ferenc, Kiss László
Vágólapra másolva!
Csütörtökön az MSZP-ből ki-, majd a Demokratikus Koalícióba (DK) belépett Kiss László óbudai, és Szaniszló Sándor pestszentlőrinci polgármester. Ezzel alapvetően megváltoztak az erőviszonyok a fővárosi önkormányzatban, innentől kezdve Karácsony Gergely főpolgármester már semmilyen döntést nem tud hozni Gyurcsány Ferenc nélkül a Fővárosi Közgyűlésben. 
Vágólapra másolva!

A két szocialista polgármester átállásával a Demokratikus Koalíció jelentős befolyást szerzett a Fővárosi Közgyűlésben, az MSZP pedig látványosan veszített erejéből.

A történet előzménye röviden:

  • 2011-es kiválása óta a DK folyamatosan rivalizál az MSZP-vel, a két párt között folyamatos a háború;
  • ebből a szocialisták jöttek ki rosszabbul: az egykori kormányzópárt a tavalyi uniós választáson még a 6,5 százalékot sem érte el, szemben Gyurcsány Ferencékkel, akik a legerősebb ellenzéki párt lettek;
  • a gyenge szereplést követően látványosan felgyorsult az MSZP bomlása: Botka László szegedi polgármester közvetlenül az önkormányzati választás után lépett ki a pártból, Szanyi Tibor néhány hete szüntette meg párttagságát, ezt követően pedig az újpesti Trippon Nobert lépett át a DK-ba;
  • a napokban tartotta évértékelőjét Gyurcsány Ferenc, aki beszédével egyértelművé tette, hogy az ellenzék vezetője akar lenni a 2022-es választáson. Gyakorlatilag mindegyik ellenzéki pártról mondott valami pozitívumot, kivéve az MSZP-t.

Ilyen előzmények után Szaniszló Sándor XVIII. kerületi és Kiss László III. kerületi szocialista polgármester belépett csütörtökön a DK-ba. A párt alapszabálya tiltja a kettős párttagságot, ilyen esetekben azonnal megszűnik az MSZP-tagság. A balliberális Indexnek a két politikus megerősítette a váltást. Válaszukban azzal - az elsőre politikai szólamnak tűnő mondattal - indokolták döntésüket, hogy "a polgármesteri programunk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptunk megfelelő garanciákat és politikai támogatást."

Ez a mondat azonban nagyon is sokat mondó:

egyértelművé teszi, hogy Budapesten már Gyurcsány Ferenc diktál,

az MSZP érdekérvényesítő képessége gyakorlatilag nulla.

Gyurcsány Ferenc az események középpontjában Forrás: MTI

Azt írták, egyelőre még nem írták alá a belépési nyilatkozatot, erről a DK testületei és helyi pártszervezetei döntenek. A tervek szerint erre jövő héten kerül sor. Kiemelték, csütörtökön tájékoztatták a döntésről az MSZP kerületi elnökeit, akik elfogadták és tudomásul vették a lépést. Az Indexnek név nélkül nyilatkozó szocialisták kifogásolták, hogy Kiss nem tájékoztatta a döntésről az MSZP vezetőit, még informálisan sem. "Ez annyira szürreális, mintha Baja Feri lépne át Gyurcsány pártjába" - mondta egyikük. Többen Kiss sértettségével, valamint a Párbeszéddel és Karácsony Gergellyel való nézeteltérésével magyarázták a váltást az ellenzéki Indexnek. Mint ismert, 2018-ban a politikus az MSZP-Párbeszéd szövetség óbudai képviselőjelöltje szeretett volna lenni, azonban helyette Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét indították el a körzetben.

Kiss László régóta az MSZP tagja, a baloldali ifjúsági szervezetekben 1997 óta politizált. 1999-től 2002-ig az Ifjú Szocialisták budapesti szervezetének elnökségi tagja, majd elnökhelyettese volt, 2004 nyarán beválasztották az óbudai MSZP elnökségébe, 2008 januárjától a párt óbudai szervezetének alelnöke volt.

Szintén meglepőnek számít, hogy a XVIII. kerületet ősz óta vezető Szaniszló Sándor távozik az MSZP-ből, ugyanis a párt színeiben nyolc évig volt a városrész alpolgármestere. A döntésében állítólag közrejátszott, hogy mindig is jó kapcsolatot ápolt Gyurcsány Ferenccel és körével. Kunhalmi Ágnes, a körzet parlamenti képviselője annyit tudott - és mert - mondani a váltásról, hogy "megvan a véleményem erről az egészről."

MSZP-reakció: cserbenhagyás és csalódás

"Szaniszló Sándor és Kiss László polgármesterek az MSZP-ből történő kilépésükkel komoly csalódást okoztak, cserbenhagyták ezt a közösséget. Döntésüket tudomásul vesszük, munkájukhoz sok sikert kívánunk" - írja Tóth Bertalan pártelnök közösségi oldalán.

Gyurcsány elfoglalta a fővárost

A történteknek nemcsak a DK és az MSZP relációjában van jelentősége, hanem a fővárosi ellenzéki erőviszonyok miatt is, amely Karácsony Gergely főpolgármester politikai hatalmát is érinti - egészen pontosan tovább gyengíti. A 33 fős Fővárosi Közgyűlésben ugyanis jelenleg az MSZP-nek 7, a DK-nak 4 fős frakciója van jelenleg, ez az arány a két szocialista csatlakozásával megfordult: 5 MSZP-sre hat DK-s jut majd. Vagyis most már papíron is Gyurcsány Ferenc a budapesti ellenzék első számú embere,

nélküle az ellenzék, illetve Karácsony Gergely főpolgármester döntésképtelen.

Magyarán a DK politikusainak szavazatai nélkül semmit nem tud Karácsony keresztülvinni.