"Az MSZP-hez tartozni nem csak azt jelenti, hogy mi lesz belőlem" - mondta Tóth Bertalan a múlt héten a szocialista pártból kilépett két polgármesterrel kapcsolatban az ATV-nek. A pártelnök továbbá hozzátette, hogy a mindennapi életben is találkozunk jellemtelenségekkel, és úgy tűnik, közöttük is vannak olyanok, akik érdekeik mentén hoznak döntéseket. A pártelnök hangsúlyozta, hogy nem tudja, hogy a DK mit ígér a politikusainak, de többen is jelezték, hogy megkörnyékezték őket. 

A Magyar Szocialista Párt van, volt és lesz – így kommentálta Tóth Bertalan azt a felvetést, miszerint ő lesz az, aki a pártban lekapcsolja a villanyt, miután a napokban két újabb - a párt erőviszonyai szempontjából fontos - politikus átült a Demokratikus Koalícióba.

Arra a felvetésre, hogy a pártot miért hagyják el, úgy reagált, hogy

a mindennapi életben is van úgy, hogy közösségben is, családban, barátok közt is, hogy találkozunk jellemtelenségekkel. A MSZP egy olyan közösség, amelyhez tartozni az nem csak arról szól, hogy mi lesz belőlem, hanem szól a baloldaliságról, szól a kötődésről. Vannak olyan politikusok, és láthatóan a szocialista pártban is, akik az érdekeik mentén hozzák meg a döntéseket.

Tóth szerint a DK-ba átigazoló politikusoktól kellene megkérdezni, hogy miért jobb Gyurcsány pártjában politizálni az MSZP helyett. Szerinte ez értékválasztás, őt emberileg is megviselte Szaniszló Sándor és Kiss László kilépése. Ugyanis Tóth nemcsak politikustársként, hanem barátként is tekintett a két polgármesterre. Ennek ellenére korábban úgy reagált a két szocialista politikus kilépésére, hogy

néhány ember örömlányos mentalitása nem zavarja.

A DK folyamatosan megkörnyékezi a szocialista politikusokat

Tóth Bertalannak nincs tudomása arról, hogy további polgármesterek kilépnének a pártból, ugyanakkor elmondta, hogy többen is jelezték, hogy Gyurcsányék csábítják át a pártjukhoz a szocialistákat. Ám azt, hogy mivel „fűzik" őket, nem tudja. Hozzátette:

vannak, akinek az árfolyam határozza meg, hogy hogyan választ.

A szocialista pártelnök nem tartja jó ötletnek, hogy egymás pártjából akarják elszívni a politikusokat.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogyan arról az Origo elsőként beszámolt, a DK az MSZP emblematikus politikusát, Kovács Lászlót is megkörnyékezte. Tóth Bertalan szerint káros az a folyamat, ha valaki a személyzeti politikáját az MSZP kifosztására építi.