Vádat emeltek a 73 éves férfi ellen, aki egyetemi tanárnak adta ki magát, és külföldi befektetés ürügyén százezreket csalt ki ismerősétől.

A nyugdíjas 2016 szeptemberében egy távolsági buszon ismerkedett meg a sofőrként dolgozó áldozatával. A férfi azt állította, hogy egyetemi tanár, és megemlítette, hogy külföldi kapcsolatai révén idővel egy nagy összegű pénzhez juthat hozzá. 2016 szeptember végén közölte, hogy egy svájci eredetű befektetés ügyét intézi, emiatt a kiutazásához pénzre lenne szüksége. Ehhez

háromszázezer forintot kért az ismerősétől, amit Salgótarjánban meg is kapott tőle.

Az idős férfi hozzátette, hogy egészségügyi, illetve lovas projekteket szeretne létrehozni külföldi tőkéből. Azt ígérte, hogy áldozatát "vezető szerephez juttatja". 2017 tavaszán és nyarán még többször kért tőle pénzt, összesen 150.000 forintot.

Eközben végig azzal hitegette a sofőrt, hogy megadja a kölcsönt, ahogy létrehozta a projekteket. Természetesen mindezekből egy szó sem volt igaz, mint ahogy a munkájáról is hazudott: a nyugdíjon kívül semmi egyéb jövedelme nem volt.

A férfit korábban kétszer ítélték el csalás miatt.Az ügyészség ezúttal fogházbüntetést, és a két korábbi felfüggesztett börtönbüntetés letöltését javasolt számára, illetve kötelezte őt a 450 ezer forintos kár megfizetésére.