Elkészült az Alapjogokért Központ legújabb KözpontPercek kisvideója, Veszélyhelyzet a gyakorlatban címmel. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tartalmat kedden osztották meg a központ Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a videóban azt mondta, hogy a veszélyhelyzet a különleges jogrendek legenyhébbike. Időtartama alatt egyes alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető, vagy a szükséges és arányos mértéken túl is korlátozható.

 

Járványveszély idején ez tipikusan a mozgáshoz és a gyülekezéshez való alkotmányos jogokat érinti.  

A különleges intézkedések keretében a kormány közintézményeket zárathat be, korlátozhatja rendezvények megtartását, közegészségügyi okból karantént, fokozott egészségügyi ellenőrzéseket, utazási tilalmat rendelhet el, de ha szükséges, akár gyárak, üzemek irányítását is átveheti. Például akkor, ha azokban különleges orvosi eszközöket, vagy gyógyszereket gyártanak.

Fontos tisztázni – mondta a stratégiai igazgató –, hogy a veszélyhelyzet nem magyar sajátosság, hanem szinte a világ összes országában létezik az a lehetőség, hogy rendkívüli események – mint például természeti csapás, terrorveszély vagy járványfenyegetés – esetén a kormányok a megszokottól eltérő, különleges jogrendet léptetnek életbe.

Ez történt a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófa és a 2013-as nagy dunai árvíz idején is – emlékeztetett.