A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig friss érvényesítés nélkül is elfogadják a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók a bérleteket és a kedvezményre jogosító okmányokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium hozzátette ugyanakkor, hogy a járvány terjedésének megfékezése miatt, aki teheti, ne utazzon, inkább maradjon otthon.

A közlemény szerint elfogadnak minden utazási kedvezményre jogosító, lejáró igazolványt, igazolást, utalványt. Így a 65 év alattiaknak kiállított "Ellátottak utazási utalványa" és az alkalmazásban állók "Utazási utalványa" a lejáratot követően, március 31. után is felhasználható utazási kedvezmény igénybevételére az egyéb feltételek figyelembe vételével.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mivel a felsősoktatásban intézménylátogatási tilalom van, a köznevelésben pedig az oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben történik, a felsőoktatásban tanulók március 31. után is kedvezményesen utazhatnak  a 2019/2020-as tanév első féléves matricájával érvényesített diákigazolványukkal, akik pedig még nem kaptak diákigazolványt, azok az elektronikusan küldött igazolást kinyomtatva élhetnek a kedvezményekkel - írták.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a járvány terjedése akkor lassítható le, ha aki teheti, otthon marad, ezért az intézkedés nem a veszélyhelyzet idejére eső utazások megkönnyítését szolgálja, hanem hogy a veszélyhelyzet megszűnése után az érintettek okmányuk érvényesítéséig, új okmányuk kézhezvételéig kedvezményesen utazhassanak.