A vakvezető kutyák kiképzőinek is át kellett alakítaniuk az életüket a koronavírus miatt. Ők is otthon dolgoznak a kutyákkal. 

Az alapítvány minden munkatársa otthonról dolgozik, így a kiképzők is. Pontosan 5 kiképzőről van szó, akiknél összesen 15 kutya van jelenleg. 
A karantén ideje alatt kiképzőink kerülik a forgalmas helyeket, pl. a plázákat, a tömegközlekedést, mozikat, a csendesebb utcákban és otthon gyakorlunk. Sok feladat van a kiképzés során, főleg a kezdő kutyáknál, amihez nem szükséges zsúfolt helyekre látogatni  – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője. 

A képzés általában fél évig tart, már ezeket a kutyákat is várják leendő gazdáik, így a kiképzés nem állhat meg, haladniuk kell tovább. 
A vakvezető kutyák kiképzésben, alapvető feladataik közé tartozik, hogy akadályokat kerüljenek, jelezzék a szintkülönbségeket, és hogy lépcsőkön közlekedjenek. Ezek gyakorlására a karantén ideje alatt is van lehetőség.

Mokka kosarat hozForrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Sok feladat gyakorlása megoldható egy csendes utcában vagy kertben, de akár a lakásban is. A feladatok során a kiképzők van, hogy olyan helyzetbe hozzák a kutyákat, amiből önállóan kell „megtalálniuk a kiutat". Az ilyen feladatokkal is azokra a valós helyzetekre készítik fel őket, amikkel rendszeresen találkozni fognak, munkájuk során. 

Ezek mellett sok olyan feladatot szoktak gyakorolni a kutyákkal, amik ugyan nem része a vizsgának, de nagy segítség a mindennapi életben. Az ilyen feladatok gyakorlására is több időt fordítanak most, a négy fal közé zárt vakvezető tanulók és kiképzőik. Ilyen feladatok például: a leesett tárgyak megkeresése és a gazdi kézbe adása, a vakvezető hámba történő bebújás, az ülőhelyek megkeresése és megmutatása, szék vagy asztal alá bújás, illetve a szőrápolás vagy állatorvosi vizsgálat során az együttműködő magatartás gyakorlása.

Leesett bankkártya visszaadásaForrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola


Kiképzőink nagyon figyelnek arra, hogy egészségesek maradjanak, ez a saját érdekük elsősorban, de amiatt is fontos, hogy ne essenek ki a munkából, mert a látássérült igénylőink számítanak a kutyáinkra – mondta Komondi Piroska.

A mostani helyzetben az átadó tanfolyamok is szünetelnek, ezen a tanfolyamon tanulja meg a látássérült gazdi a kutya irányítását és a vele való közös munkát. A tanfolyam végén közlekedésbiztonsági vizsgát tesznek, jelenleg ezeket a vizsgákat felfüggesztette a MATESZE (Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület) a járványhelyzet miatt. 

Viszont nem maradnak segítség nélkül azok, akiknél ez a tanfolyam még tart, Nyíriné Kovács Mária kiképző az Origónak elmondta, hogy telefonon nyújtanak segítséget és adnak tanácsot az otthon végezhető feladatok gyakorlásában. 

Ilyen például, hogy az asztal alá bújjanak, ezzel azt gyakorolják, hogy a járműveken, étteremben ne legyenek útban a kutyák, amikor gazdájuk helyet foglalt. 

Ezek a kutyák munkakutyák, megszokták, hogy feladataik vannak és nagyon szeretik csinálni őket.  Ezért különböző tanácsokkal látják el őket, hogy milyen feladatokat tudnak otthon gyakorloni kutyáikkal, anélkül, hogy el kéne hagyni a biztonságos otthont. 
Volt olyan aggódó kérdés is, hogy nem fogják-e elfelejteni a kutyák a kiképzésen tanultakat, ha most nem tudják ezeket gyakorolni – mesélte Nyíriné Kovács Mária, és hozzátette, hogy: a kutyák egész képzésük alatt viselkedésmintákat tanulnak, így ezeket nem felejtik el azidő alatt sem, amikor nem dolgoznak. Attól, hogy a mostani ismereteink szerint a kutyák nem kapják el a koronavírust, és nem is hordozzák azt, 

a bundájuk még kockázatot jelenthet, 

mert az nincs kizárva, hogy onnan átvegye magára az ember a vírust. Ezért nagyon fontos, hogy séták után fertőtlenítős kendővel töröljék át a kedvencek szőrét, illetve tappancsaikat szappanos vízzel mossák meg.  A mostani időszakban nem ajánlott egymás kutyáját simogatni, a szőrön megtapadó vírus miatt.