Vasárnap hajnalban óraátállítás, kezdődik a nyári időszámítás

MÁV, óra, óraátállítás
A MÁV néhány járatát érinti az óraátállítás
Vágólapra másolva!
Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. Az óraátállítás miatt változik egyes tömegközlekedési járatok menetrendje. 
Vágólapra másolva!

A nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt - írja a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. a közleményében.

Forrás: MAV Zrt./Mav Zrt.

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágításánál jelentkezik

- tették hozzá.

Az órák előreállítása miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje. A MÁV közlése szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el.

Forrás: Fülöp Ildikó / MÁV

Azok a belföldi vonatok, amelyek 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, 60 perccel később érkeznek a következő állomásra.

A jelenleg csak belföldön közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul a Keleti pályaudvarra.

A Keleti pályaudvarról szombat 20.40-kor induló, München és Budapest között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonat körülbelül egy órával később érkezik meg Münchenbe. Az onnan Budapestre közlekedő vonat szintén körülbelül egy órával később érkezik meg vasárnap délelőtt - írták.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az óraátállítás egyes járatokat menetközben ér, így a 918-as, a 938-as, a 940-es, a 943-as, a 948-as, a 956-os, a 964-es, a 980-as, a 990-es, a 992-es, a 994-es, a 996-996A, a 998-as és a 999-es busz esetében egy-egy indulás időpontja változik.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az utazástervező várhatóan hajnali 2 és 4 óra között nem működik majd.