Jelenleg a Dél-Pesti Centrum kórház (Szent László Kórház) látja el elsődlegesen a koronavírusos betegeket. Dr. Vályi-Nagy István, a kórház főigazgatója a vele készült interjúban kiemelte a kórház dolgozóinak szakmai felkészültségét, áldozatkészségét és kitartását.

Dr. Vályi-Nagy István, a kórház főigazgatója a vele készült interjúban beszámol arról, hogy a magas technológia szintű ellátásokkal rendelkező Szent László Kórház az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány frontvonalbeli intézményévé vált. A kórház nagy részét a koronavírussal fertőzött betegek ellátására alakították át, amíg a kórház kapacitása bírja, addig elsősorban oda kerülnek a súlyos állapotban lévő, intenzív ellátást igénylő, lélegeztetőgépre szoruló koronavírusos betegek. Ez a helyzet nem csak fokozott odafigyelést, de lelki erőt is igényel az ott dolgozó orvosoktól és ápolóktól.

Védőfelszerelést viselő nővérek a koronavírussal érintett új betegek fogadására kialakított egyik osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. március 16-ánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kórházból már sok fertőzött távozott gyógyultan. A Szent László Kórház dolgozói hatalmas áldozatkészséggel és kitartassal látják el a betegeket – számolt be a főigazgató. Mindehhez segítséget nyújt a sok támogató levél és különféle adomány, amelyek feléjük érkeznek.

A koronavírus-járvány miatt folyamatos a kórházi kapacitások bővítése országszerte. A kijelölt járványkórházak mellett minden intézményben hétről-hétre növelik a kapacitásokat, az Operatív Törzs által megszabott rend szerint zajlik a védőeszközök kórházba szállítása, a készletgazdálkodást kórházparancsnokok felügyelik.

Itt nézhető meg az interjú: