Miniszteri tanácsadó: Hosszú távú tervhez tartozik a kórházi ágykapacitások felszabadítása

Koronavírus, vírus, Budapest, Szent László Kórház, kórház, infektológia, infektológiai osztály, egészségügy, maszk, védőmaszk, arcmaszk, védőfelszerelés, kesztyű
Vágólapra másolva!
Hosszú távú terv része a kórházi ágykapacitások felszabadítása - mondta Kollár Lajos miniszteri tanácsadó az M1 aktuális csatornán kedd este. Kiemelte: az erről szóló döntést nem most hozta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hosszú hetek óta készülnek a koronavírus-járvány terjedésére.
Vágólapra másolva!

Nem egyik napról a másikra "kényszerítették a kórházakat" betegek elbocsátására - jelentette ki Kollár Lajos, hozzátéve: Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter utasítása egyértelmű:

olyan beteget nem küldhetnek el, aki emiatt életveszélyes állapotba kerülne, vagy tartósan romlana az egészségi állapota.

Kollár Lajos megjegyezte, sok országban hirtelen tört ki a járvány, nem volt erre felkészülve az egészségügy. Emiatt kaotikus helyzet alakult ki, sok beteg ellátatlan maradt. Elmondta azt is, hogy más országok is - mint például Dánia, Németország, Svájc, és Ausztria - átstrukturálták a rehabilitációs ágyakat.

Szent László Kórház, infektológiai osztály Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tanácsadó emlékeztetett rá, az Emmiben elkészült egy modell, amely szimulálja, mi várható a járvány folyamán. Ennek alapján eddig szinte napra prognosztizálni tudták a megbetegedések számát. A görbét ugyanakkor "kizökkentette" a fővárosi Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedés - tette hozzá.