Adócsökkentésről döntött a magyar kormány, május 4-én tartják az érettségit

2020.04.25. 23:05

Tovább nőtt, 2443 főre a Magyarországon azonosított koronavírusos betegek száma, közben ismét több milló védőfelszerelés érkezett az országba. A kormány ezalatt folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több pénzt hagyjon a családoknál és a vállalkozásoknál, eddig mintegy 300 milliárdot sikerült megspórolni. Orbán Viktor üzent is szombaton: egyetlen magyar sincs egyedül! A május 4-i érettségi jelen állás szerint biztosan meg lesz tartva, amit a diákok is támogatnak, ugyanis szerintük sincs ok a halasztásra. Szerentének túllenni rajta, már csak a felsőoktatási felvételi miatt is. Világszinten 2,8 millió felett a fertőzöttek száma, a halottak száma pedig átlépte a 200 ezret, a helyzet pedig továbbra is az Egyesült Államokban a legsúlyosabb.

A kormányzati tájékoztató portál adatai szerint szombatra 2443-ra nőtt a Magyarországon az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, 12-en meghaltak, közülük egy 41 éves beteg kivételével mindannyian idős, krónikus betegek voltak. Összesen eddig 262-en haltak meg és 458-an gyógyultak meg.

A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 41 éves beteg bélgyulladásban szenvedett és erre rakódott rá az új típusú koronavírus. Azt is hozzátette, hogy jelenleg 899-en vannak kórházban a fertőzés miatt, az ő esetük súlyos. Közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

Külön kitért arra is, hogy bizakodással tekintenek a hazai szakemberek védoltás-fejlesztésére. Úgy fogalmazott, hogy 

A hazai kötelező védőoltási rendszer egy csoda.

Idehaza 12 betegség ellen oltják a gyerekeket, ami a világon egyedülálló, a külföldről ideérkezők is rácsodálkoznak erre. Mindezek mellett a kormány a HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltást is biztosítja. Kiemelte azt is, hogy 99,8 százalékos védettség van Magyarországon.A most zajló európai immunizációs hét kapcsán ellenőriztette az életkorhoz kötött oltások beadását is és örömmel nyugtázta, hogy ez meg is történik. A háznál történő oltás beadását ugyanakkor továbbra sem javasolja, a szakmai és higiénés körülményeket biztosítani kell.

A tájékoztatón szót ejtett Szent György napja kapcsán a rendévdelmi dolgozókról is, külün köszönetet mondott nekik, amiért vigyáznak az egészségügyi dolgozókra, a gyerekekre és úgy általában mindenkire.

Az Origo kérdésével kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy van véradás, van vérplazmaadás, illetve speciális vérplazmaadás. Az utóbbinál a gyógyult betegek plazmáját használják fel gyógyításra a súlyos betegeket ellátó orvosok. Azok alkalmasak erre, akik átestek a fertőzésen. Az ő kiválasztásuk a kezelőorvosok ajánlása alapján történik meg. Arra is fehívta a figyelmet, hogy bár nagyon sokan szeretnénk meglátogatni idős hozzátartozóinkat, az újraindítást nem náluk, a legveszélyeztetettebbek körében kezdik majd. Az intézkedéseken annyit enyhítenek majd, amennyit a pillanatnyi járványhelyzet enged majd.

Azt is kiemelte, hogy a hatóságok előírásaival sikerül kontroll alatt tartani a fertőzés terjedését, ezért minden reményünk megvan arra, hogy elkerüljük a fertőzések exponenciális növekedését.

Magyarországra a járvány ideje alatt már több tízmillió egészségügyi védőeszköz érkezett. Ezeknek elosztásával kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy első körben mindig azok kapnak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Az egészségügyi dolgozók például naponta akár 4-6 védőmaszkot is elhasználhatnak. Aki viszont nem hasonlóan érintett területen dolgozik, azoknak megfelelő a házikészítésű maszk is.

A kormany.hu által közreadott képen Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 25-én.Forrás: MTI/Kormany.Hu/Botár Gergely

A kormány továbbra is az adócsökkentés politikájában hisz

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy a járvány a koronavírus az eddig elért gazdasági eredményeket is veszélyezteti. A kormány ezért számos intézkedést hozott már, összesen 600 milliárdot fordított a mai napig a védekezésre, ennek eredményeképpen pedig 300 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalkozásoknál.

Mint mondta, az adócsökkentés a legjobb válságkezelési technika, nem az adóemelés és a megszorítás, amit 2008-ban az akkori baloldali kormány alkalmazott.

Az eddigi intézkedések közül kiemelte, hogy

 • A katások 26 tevékenységi körének mentességet adtak 4 hónapra, ami 26 milliárdot hagy ezekben az érintett szektorokban, ráadásul ugyanazokra az ellátásokra jogosultak, mint eddig, továbbá a nyugdíjba is beleszámít majd ez az időszak.
 • Az adókötelezettségek törlését a NAV automatikusan hajtja végre.
 • Több tízezer nehéz helyzetbe került vállalkozónak nem kell járulékokat fizetnie a dolgozóik után, ez 66 milliárd forintot hagy a cégeknél és 220 ezer munkavállalót érint.
 • Június 30-ig a Széchenyi Pihenő Kártyák (SZÉP-kártya) adóterhelését is kevesebb mint a felére csökkentette a kormány. Növekedtek a keretösszegek is, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer, a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra. Az eddigi 32,5 százalékos adó helyett már csak 15 százalékot kell fizetni.
 • A szocho 2 százalékos csökkentése július elsejétől érvényes, ami 250 milliárdot hagy a vállalkozásoknál.
 • A kiva adókulcsa is csökken 11 százalékra, ez 51 ezer vállalkozásnál hagy több milliárdot.
 • Az éves bevallásokat elég csak szeptember 30-ig megfizetnie a cégeknek. A veszélyhelyzet miatti fizetési nehézségekkel küszködőknek pedig lehetőségük van 12 havi részletfizetésre, vagy 6 havi pótlékmentes fizetési halasztásra is, ötmillió forintos limitig.

Továbbra is csak alapos indokkal lehet elmenni otthonról

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a május 4-től érvényes szabályozásokat a kormány rendeletben fogja kihirdetni, addig viszont a mostani előírások az érvényeseket, amelyeket be is kell tartani. Továbbra is csak alapos indokkal lehet elhagyni az otthonunkat. Hozzátette, a települési önkormányzatok erre a hétvégére is meghatározhatnak szigorúbb szabályokat.

A legfrissebb rendőri intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy 

 • 1545 intézkedést hajtottak végre
 • 696 figyelmeztetés történt, 459 helyszíni bírságot szabtak ki és 390 esetben feljelentést tettek
 • Pénteken 536 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 10 942-en vannak karanténban
 • március 12. óta ellenőrzi a hatósági házi karantén szabályainak betartását és már 1231 szabályszegés miatt kellett szankciót alkalmazniuk

Azt is elmondta, hogy az este folyamán újabb védőeszköz-szállítmány érkezett, benne összesen 2 millió 600 ezer maszkkal, 10 ezer komplett védőruhával és 21 lélegeztetőgéppel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán fényképeket is megosztott a szállítmányról.

Orbán Viktor: Egyetlen magyar sincs egyedül

A miniszterelnök Facebook-oldalán köszönte meg az egészségügyi dolgozók, a mentősök, a gyógyszerészek, a tanárok, a bolti eladók és az önkéntesek munkáját.

Egyetlen magyar sincs egyedül

- mondta.

A diákok szerint sincs ok jelenleg az érettségi halasztására

A Magyar Nemzet és az Origo is megkérdezte az Országos Diáktanács (ODT) több tagját az érettségi tervezett, szigorú óvintézkedések mentén szervezett május 4-i időpontjával kapcsolatban. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is megerősítette az Origónak: a járványügyi szakemberek álláspontja szerint sem érdemes későbbre tolni a kezdés időpontját.

Országos Diáktanács tagjai pedig úgy nyilatkoztak, hogy  

az érettségi elhalasztása sokkal több hátránnyal járna, mint az, ha május 4-én megszervezik.  

Bellovicz Martin, a Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója úgy fogalmazott, hogy azt tartja szerencsésnek, ha minél előbb megtartják a számonkéréseket, nem utolsósorban a felsőoktatási felvételik miatt is. Bellovicz Martin az Origónak azt is mondta, úgy érzi, hogy a feltételek adottak, nincs ok a halasztásra. Az óvintézkedéseket szakemberek határozták meg, azok elegendőek arra, hogy elkerüljék a fertőzést. Úgy érzi, hogy minél tovább tolják a dátumot, annál inkább felejt a diák.

Az ODT ezen kívül levelet is írt az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Maruzsa Zoltán viszont megnyugtatta a diákokat:

a tömeges érdeklődésre tekintettel idén ősszel újra megszerveznék a komplett érettségi vizsgát, sőt a felsőoktatási felvételit is, hogy ne kelljen egy teljes évet kihagynia annak, aki most visszalép a vizsgától

Már több mint 200 ezren haltak meg

A Johns Hopkins Egyetem szombat esti adatai szerint 2 865 938 fertőzöttet tartottak nyilván világszerte, 200 ezren haltak meg és 825 ezren gyógyultak meg.

A legtöbben az Egyesült Államokban betegedtek meg, összesen 924 ezren, 52 ezren meghaltak és 110 ezren gyógyultak meg. A helyzet messze New York államban a legsúlyosabb, ott már 16 800-an haltak meg.

Az európai országok közül egyik legsúlyosabban érintett Olaszországban a szombat esti adatok szerint 26 ezer fölé emelkedett a halottak száma, miután egy nap alatt újabb 415 ember halt meg. A diagnosztizált fertőzöttek száma jelenleg 195 ezer. A betegek hetvennyolc százaléka házi karanténban tartózkodik, mivel enyhe tüneteket mutat vagy tünetmentes. Több mint 21 ezren vannak kórházban. A gyógyultak létszáma meghaladta a 63 ezret. Az utóbbi egy nap alatt több mint 2600-an hagyhatták el a kórházat.

A koronavírus-fertőzés elkerülése érdekében plexi védőfalat szerel fel a bárpultra egy férfi egy római étteremben 2020. április 23-án.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

A szombati adatok szerint Nagy-Britanniában meghaladta a húszezret az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma, az elmúlt 24 órában 813 halálesetről számoltak be a brit kórházak. Jelenleg 16 411 beteget ápolnak a brit kórházakban a koronavírus okozta betegség miatt, egy nappal korábban 17 049, a hét közepén még több mint 18 ezer ember volt kórházban a Covid-19 betegséggel. A szigetországban eddig 148 ezren kapták el a betegséget, az utóbbi 24 órában 4913 új koronavírus-fertőzést azonosítottak.

Spanyolországban jelenleg 225 ezer fertözöttet azonosítottak és 22 902-en haltak meg. A tartományokból érkező adatok összesítése szerint a gyógyultak száma szombatra elérte a 95 708-at, egy nap alatt 3353-mal emelkedett a pénteki 3105 és a csütörtöki 3335 után.

Horvátországban többen gyógyultak már ki az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből, mint ahányan jelenleg fertőzöttként vannak nyilvántartva, eközben Szlovéniában enyhén nőtt a napi fertőzöttek száma az elmúlt napokhoz képest. Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 7-tel, 2016-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és az elmúlt napban történt három halálesettel 54-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Zágráb három lépésben, fokozatosan indítja újra az életet:szigorú intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.
A válságstáb tájékoztatása szerint az üzletek nyitvatartását is meghosszabbítják. Azok 7-től 22 óráig lehetnek majd nyitva egy óra szünettel az eddigi 8-17 óra helyett. Az egy óra szünet alatt a dolgozóknak mindent fertőtleníteniük kell az üzletekben.

Az új rendelet szerint ugyanakkor ünnepnapokon és vasárnap zárva kell tartaniuk, ez alól kivételt képeznek a benzinkutak, pékségek és trafikok. A ruházati üzletekben nem lehet felpróbálni a ruhákat, a visszavitt árut, amennyiben az mégsem felel meg vásárlónak, a boltok kötelesek visszavenni. A munkáltatóknak a munkafelvétel előtt minden alkalmazott testhőmérsékletét meg kell mérniük, amennyiben az meghaladja 37,2 Celsius-fokot, a dolgozókat hazaküldik.

Kinyithatnak a múzeumok, galériák és a könyvtárak is. A higiéniai előírások mellett ugyanakkor be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartás szabályait is, ezért száz négyzetméteren legfeljebb 15 ember tartózkodhat. Az első lépés sikerétől függ, hogy további szakasza életbe lép-e az újrakezdés. Amennyiben fertőzések száma ismét növekedni kezdene, a kormány azonnal visszaállítják a szigorításokat.

Szlovéniában egy nap alatt 15-tel, 1388-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. A legtöbb napi fertőzést, 70-et, március 26-án jegyezték fel, az elmúlt egy hétben ugyanakkor 10 alatt maradt a napi fertőződések száma.