Az esős idő akár lassíthatja is a koronavírus terjedését

A koronavírus-járvány miatt szájmaszkot viselő utas egy autóbuszon a havas esőben Nyíregyházán 2020. március 23-
Vágólapra másolva!
Ahogyan azt korábban Ócsai Lajos, járványügyi szakértő, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője az Origónak elmondta, a vírus nem a levegőben lebeg, hanem hozzátapad a porszemekhez és azzal együtt mozog. Ezen a héten viszont csapadékos időjárás várható, ami Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója szerint lassíthatja a vírus terjedését, mivel a víz kimossa a levegőből a részecskéket.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel főleg a keleti országrészben fordulhat elő kisebb eső, zápor. Napközben sok lesz a napsütés, de felerősödik a délnyugati szél. Szórványos zápor, zivatar főleg az Alföldön fordulhat elő. A hőmérséklet elérheti a 26 fokot. Erről írt az Országos Meteorológiai Szolgálat a legfrissebb jelentésében. Majd közölték, hogy

szerdán egy hidegfront hatására többfelé lehet eső, felhőszakadás de akár jégeső is, amit erős széllökések kísérhetnek.

Délután 18-25 fok között alakul a hőmérséklet.

Képünk illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

Csütörtökön inkább csak a keleti országrészben várható eső, de a délnyugati szél továbbra is erős lesz. Pénteken ismét esős idő várható – írja az Időkép.

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója az Origónak elmondta, hogy az esős idő hatása a járványhelyzetre összetett hatása van.

Egy intenzív zápor kitisztítja azokat a részecskéket a levegőből, amiken a vírus képes megtapadni és terjedni.

– magyarázta a szakember.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ami probléma, hogy

a változékonyabbá váló idő, az időjárásra érzékenyebb emberek esetében nagy terhelést jelent a szervezetre, ami az immunrendszer gyengülését jelentheti. Emiatt adott esetben könnyebben elkaphatják a fertőzést.

- tette hozzá.

Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének docense nemrég arról beszélt az M1-en, hogy az UV-sugárzás lassíthatja a koronavírus terjedését, de nem szünteti meg azt. Mint mondta: a koronavírus 5-11 Celsius-fokon, nem túl nagy páratartalom mellett a legéletképesebb és a legfertőzőbb, de az eddigi adatok szerint életképes marad melegebb, párásabb körülmények között is. A vírus fertőzőképességének csökkenését nem a hőmérséklet emelkedésétől, hanem az erősödő napsugárzástól lehet várni - vélekedett. A szakértő emiatt nyáron a vírus terjedésének lassulására számít.

Hangsúlyozta, hogy a terjedést befolyásolja a levegő minősége is,

a szálló por ugyanis jól szállítja a kórokozókat. Ha ehhez szél is társul, messzire szétszóródhat a vírus

- tette hozzá Szegedi Sándor.

Mitől függ, hogy elkapjuk-e a vírust, és az milyen megbetegedést okoz?https://www.origo.hu/itthon/20200330-mitol-fugg-hogy-elkapjuke-a-virust-es-az-milyen-megbetegedest-okoz-interju-ocsai-lajossal.html?fbclid=IwAR0MDRPgq88zMIgCb38LVZRkuUe2R8RyqFiqTV7Mn2lrCnei_25nxZwHMY8