Országos kórházfőparancsnok-helyettes: Áttörés a nemzetközi és a hazai tesztelésben

Egymást segítik a Szent Imre Kórház orvosai, ápolói a védőfelszerelés helyes felvételében
Vágólapra másolva!
Magyarországon elsőként a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban indult el az a koronavírusteszt, amely 99,5 százalékos pontossággal kimutatja a lezajlott Covid-19-fertőzést - közölte Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Közleményében azt írta: nemzetközi és hazai tapasztalatok szerint az antitestgyorstesztek többsége csak nagyon korlátozottan, vagy egyáltalán nem használható a koronavírus-fertőzés jelenlétének, vagy az abból való felépülésnek a kimutatására. A napokban elkészült hazai vizsgálati eredmények szerint a bevizsgált, két különböző típusú, Magyarországra nagy tételben beszállított koronavírus-gyorsteszt a ténylegesen pozitív esetek mindössze 30 százalékát mutatta ki.

Első körben a dolgozókat szűrik

Az új teszt, amely az amerikai (FDA) és az európai (CE IVD) hatóságok engedélyét nemrégiben kapta meg, 100 százalékos szenzitivitással és 99,5 százalékos pontossággal igazolja, hogy a tesztelt alany korábban átesett-e a Covid-19 fertőzésen.

Magyarországon az elsők között történt meg az új fejlesztésű teszt európai bevezetése.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, az első körben a dolgozókat szűrik a teszttel.

Egymást segítik a Szent Imre Kórház orvosai, ápolói a védőfelszerelés helyes felvételében fotó: Talán Csaba

Bedros J. Róbert hozzátette: a már lezajlott fertőzést és feltehetően a védettséget igazoló SARS-CoV-2 IgG Assay teszt alkalmazásának nemcsak egészségügyi, járványügyi, hanem a gazdasági vonatkozásai is jelentősek lehetnek.

Egyre nagyobb az igény a szerológiai tesztekre

A hatékony védekezéshez szükséges döntések a pontos megbetegedési adatok tükrében hozhatók meg felelősséggel. Az ezzel kapcsolatos elvárásoknak megfelelően a gyártó cég tömeggyártásra alkalmas gyártókapacitást hozott létre, illetve a szerológiai tesztek egész sorozatának piaci bevezetését végzi el a következő hónapokban - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a fertőzést okozó vírus RNS-ének aktuális jelenlétét nagy biztonsággal kimutató, de speciális felszerelést és szakértelmet kívánó molekuláris biológiai PCR alapú tesztek mellett

A tesztek fejlesztése sok időt és komoly technológiai hátteret igényelt, mivel elvárás volt, hogy kizárólag a keresett vírusra adott immunválasz során termelődött antitestekkel mutasson pozitivitást, viszont azok jelenlétében mindig.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház után várhatóan a közeljövőben több hazai intézmény is megkezdi majd az új típusú koronavírus-tesztelést - közölte az országos kórházfőparancsnok-helyettes.